Vijest

U Crnoj Gori uhapšen bivši pripadnik VRS-a osumnjičen za ratne zločine u BiH

21. Oktobra 2021.15:43
Crnogorski državljanin Slobodan Peković uhapšen je zbog sumnje da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) na području Foče u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini 1992. godine ubio dvojicu Bošnjaka i silovao civilna lica.

This post is also available in: English

Lidija Vukčević. Foto: PR Centar.

Crnogorska specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević izjavila je u četvrtak da je Slobodan Peković uhapšen zbog sumnje da je počinio zločin protiv čovječnosti u Foči u BiH 1992. godine.

„Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ovaj slučaj prenijelo relevantnim pravosudnim organima Crne Gore. Postoji sumnja da je Peković učestvovao u ubistvu dva Bošnjaka, i silovanju i seksualnom zlostavljanju civila u Foči”, izjavila je Vukčević na konferenciji za novinare.

„Istražićemo slučaj a zatim podnijeti krivičnu prijavu“, dodala je ona.

Mediji su u utorak objavili da je Peković uhapšen u Danilovgradu.

Peković, rođen na području Pive, u blizini granice sa BiH, je bio pripadnik VRS, pišu mediji.

Od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine do danas, održano je samo osam suđenja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Ali suđeno je samo počiniocima najnižeg ranga.

Jedina sudska presuda od 2015. godine do danas je ona izrečena bivšem pripadniku vojske Jugoslavije Vladi Zmajeviću, koji je osuđen na 14 godina zatvora zbog ubistva četvorice albanskih civila na Kosovu 1999. godine.

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je u decembru 2019. ovu presudu kojom je Zmajević osuđen za ubistvo civila u selu Žegra kod Gjilana tokom rata na Kosovu.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Crne Gore koji je predstavljen juče ova se država poziva da poveća napore u borbi protiv nekažnjivosti i pokaže proaktivniji pristup u cilju efikasne istrage, procesuiranja, suđenja i kažnjavanja ratnih zločina.

U ovoj je zemlji procesuirano premalo slučajeva ratnih zločina, upozorava Evropska komisija.

„Trenutno je u preliminarnoj fazi istrage pet slučajeva koji se odnose na ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jedna nova istraga otvorena je 2021. godine, dok je jedna zatvorena zbog nedostatka osnova za krivično gonjenje”, kaže se u izvještaju.

Kao dio Jugoslavije pod vođstvom Slobodana Miloševića, Crna Gora je direktno učestvovala u ratovima u Hrvatskoj i BiH, iako se na njenoj teritoriji rat nije vodio.

Samir Kajošević


This post is also available in: English