Suđenje

Ljuban Babić nije sposoban putovati na suđenje

20. Oktobra 2021.12:54
Ljuban Babić, optužen za zločine počinjene u Bosanskom Novom 1992. godine, zbog zdravstvenog stanja nije u mogućnosti putovati do Sarajeva na suđenje, kazale su vještakinje medicinske struke na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.


Babić Ljuban i ostali. Foto: Sud BiH

Na ročištu kojem nije prisustvovao optuženi Babić, vještakinje neurološke i kardiološke struke Aleksandra Dominović-Kovačević i Dijana Trninić su, na osnovu medicinske dokumentacije i pregleda optuženog, iznijele nalaz i mišljenje po naredbi Suda BiH.

Dominović-Kovačević je rekla da je tokom neurološkog pregleda utvrđeno da optuženi boluje od nekoliko bolesti, da je stres u mogućnosti da pokrene neurološke bolesti kod njega, dok bi putovanje do Suda BiH moglo biti rizično.

Trninić je tokom obrazlaganja nalaza i mišljenja kazala da su optuženom ustanovljene dvije veoma teške kardiološke dijagnoze.

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Lejle Konjić-Dragović da li bi za optuženog putovanje do Suda bilo rizično, Trninić je rekla da je “to za njega vrlo teško i ugrožavajuće”, dodavši da optuženi može prisustvovati suđenju ukoliko se odvija u mjestu gdje ne mora putovati.

Za zločine u Bosanskom Novom, pored Babića, optuženi su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, oni su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine u Alićima i Ekićima ubili 24 osobe.

Ranije je Sud BiH donio odluku o razdvajanju postupka u odnosu na optuženog Babića zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Dominović-Kovačević je nakon upita predsjedavajuće Suda kazala da govor optuženog nakon tri do četiri rečenice postaje nazalan, “kao da govori kroz nos”, ali da ona ne može tačno odrediti dužinu koliko će optuženi biti u mogućnosti da priča.

“Predlažem da se ovo vještačenje upotpuni vještačenjem psihijatrijske struke”, rekao je Babićev branilac Rade Ćulibrk nakon što je Dominović-Kovačević kazala da same neurološke smetnje ne utiču na misaoni tok optuženog.

Tužiteljica Eldina Biuk se usprotivila prijedlogu Odbrane, jer se, kako je rekla, vještakinja prethodno izjasnila o kognitivnoj sposobnosti optuženog.

Odluku o dodatnom vještačenju optuženog Sud će donijeti naknadno.

Aida Trepanić