Suđenje

Marković Miroslav: Suđenje za zločine u Zvorniku nastavlja se nakon pauze duže od godinu dana

19. Oktobra 2021.12:19
Suđenje za zločine počinjene u zvorničkom selu Lokanj, nakon više od godinu i po pauze, bit će nastavljeno 29. oktobra, rečeno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.


Sudnica Suda BiH: Foto: BIRN BIH

Sudija Šaban Maksumić izjavio je da je posljednje ročište u ovom predmetu održano u martu 2020. godine i da od tada nije održavano zbog pandemije koronavirusa. Dodao je da je predmet u specifičnoj situaciji, ne samo zbog pandemije nego i zato što optuženi Marković živi u Austriji.

Sudija Maksumić je objasnio da je dokumentacija o zdravstvenom stanju optuženog, koju je ranije dostavila Odbrana, predata vještaku, koji je kazao da je optuženi sposoban da putuje na relaciji Republika Austrija – Bosna i Hercegovina, te je Vijeće donijelo odluku da se sada suđenje može održavati.

“U ovom predmetu je najavljeno 115 svjedoka, odustalo se od sedam, ostalo je još 108”, rekao je sudija, dodavši da je broj saslušanih svjedoka 52.

Sudija je predložio Tužilaštvu BiH da revidira iskaze svjedoka, te da se samo ostave oni koji svjedoče na dio činjeničnog stanja na kom se temelji optužnica, a sve u cilju efikasnosti i ekonomičnosti predmeta.

Miroslav Marković je optužen za zatvaranje, zlostavljanje i ubistva bošnjačkih civila na području Lokanja u julu 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). U optužnici se navodi da je iz kolone koja je krenula iz Teočaka ubijeno 67 civila.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. oktobar.