Suđenje

Bastah: Optuženi tvrdi da su izbrisani dijelovi iskaza sa suđenja koji idu njemu u prilog

19. Oktobra 2021.12:03
Na suđenju Predragu Bastahu, optuženom za ubistvo 37 civila nesrpske nacionalnosti na području Vlasenice, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo set materijalnih dokaza, čime je okončalo svoj dokazni postupak.

Predrag BastahPredrag Bastah. Foto: Sud BiH

Optuženi Bastah je pročitao pitanja koja bi postavio preminulom svjedoku Osmanu Kurjaku, čiji je iskaz Tužilaštvo BiH pročitalo na posljednjem ročištu, 7. septembra.

Osman Kurjak je u iskazu naveo da je bio “zatvoren iza suda” i da je jednom odvedena grupa muškaraca, za koje je kasnije saznao da su pobijeni.

Bastah je, između ostalog, kazao da bi pitao svjedoka da li je vidio njega u hodniku kad su izvođeni zatvorenici, jer, kako je opisao optuženi, svjedok ni u jednom iskazu nije spomenuo njegovo ime.

Na današnjem suđenju Tužilaštvo BiH je ulaganjem seta materijalnih dokaza, bez prezentovanja u sudnici, okončalo svoj dokazni postupak.

Odbrana je uložila prigovor relevantnosti na dokaze koji se odnose na širok i sistematičan napad, jer se, prema tvrdnjama Odbrane “nigdje nije involvirao Predrag Bastah”.

Optuženi Bastah je također pročitao i podnesak upućen predsjedavajućem Sudskog vijeća Zoranu Božiću, u kojem tvrdi da su izbrisani bitni dijelovi iskaza na CD-u koji idu u prilog optuženom, sa ročišta koje je održano 2. februara 2021., kada je svjedočio zaštićeni svjedok S-1.

Bastah je tokom čitanja podneska tvrdio i da su izbrisani dijelovi CD-a sa suđenja 16. februara 2021., kada je svjedočio Pero Krstić.

“Također bitne riječi za mene, koje idu meni u prilog, obrisane su”, rekao je Bastah.

Predsjedavajući Božić je kazao da će provjeriti navode optuženog.

Bastahu je na teret stavljeno učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, s dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Prema navodima optužnice, optuženi je vršio obezbjeđenje mjesta strijeljanja i, uz prijetnju oružjem, žrtve koje su se nalazile u autobusu usmjeravao na mjesto gdje su ubijane.

Naredno suđenje je zakazano za 7. novembar, kada će biti pozvana prva dva svjedoka Odbrane.

Aida Trepanić