Suđenje

Dragičević i ostali: Predloženo razdvajanje postupka jer je optuženi u pritvoru u Srbiji

15. Oktobra 2021.17:04
U nastavku suđenja Luki Dragičeviću i ostalima, za zločine počinjene u Višegradu 1993. godine, održana je statusna konferencija na kojoj je razmatrano razdvajanje postupka u odnosu na drugooptuženog Bobana Inđića, jer se on nalazi u pritvoru u Srbiji.


Dragičević. Foto: BIRN BiH 

Na statusnoj konferenciji u Sudu BiH je rečeno da se drugooptuženi Boban Inđić nalazi se u pritvoru u Srbiji, gdje čeka izjašenjenje o krivici za učešće u saobraćajnoj nesreći. Pritvor mu je produžen za mjesec dana.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Vesna Jesenković je rekla da je riječ o teškom djelu protiv bezbjednosti, te da je Inđiću pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, budući da on ima jedino državljanstvo BiH. Branilac Senad Kreho je kazao da su dvije djevojke koje su oštećene u tom predmetu, žive.

“Ne mogu pretpostaviti šta će se dalje dešavati i kako će postupati pravosudni organi Republike Srbije, odnosno hoće li mu ponovo biti produžen pritvor i kada će početi suđenje”, rekao je njegov branilac Senad Kreho.

Za ubistvo 20 putnika u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima, optuženi su, pored Inđića, i Luka Dragičević, Obrad Poluga, Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Radojica Ristić i Miodrag Mitrašinović.

Sutkinja Vesna Jesenković je od Tužilaštva i optuženih tražila da se izjasne o prijedlogu za razdvajanje postupka, jer je neizvjesno kada bi se Inđić mogao pojaviti pred Sudom BiH. Ona je navela da ovaj predmet zaista traje jako dugo, te da ostali optuženi imaju pravo na suđenje u razumnom roku.

Mersudin Pružan, tužilac u zamjeni, tražio je da se Tužilaštvu dostave informacije kako bi se postupajući tužilac mogao izjasniti, jer oni nisu dobili informacije koje ima Sud.

“Tužilaštvo se moglo raspitati da vidi šta je tema statusne konferencije”, odgovorila je sutkinja Jesenković.

Branilac Kreho je kazao kako se protivi razdvajanju postupka.

“Ne mogu vam dati ni garanciju kada će Inđić doći, jer to zavisi od procesa u Republici Srbiji”, rekao je Kreho.

Oliver Krsmanović, koji je pred Sudom BiH osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Višegrada, tražio je da se postupak razdvoji.

“Ja dolazim sedam godina s lisicama na rukama u sudnicu, ja bih najradije da sutra bude presuda. Zašto mi da zavisimo od njega”, kazao je Krsmanović.

Njegov branilac Slaviša Prodanović je rekao da je u interesu njegovog klijenta da postupak traje što kraće.

“Ja sam u Srbiji radio kao advokat 20 godina i znam sudsku praksu, tamo se i po sedam godina sudi”, kazao je Prodanović, dodavši da pretpostavlja, ukoliko Inđić dobije zatvorsku kaznu, da će ići na izdržavanje.

Druge Odbrane su ostavile ovu odluku na volju Suda, dok je Odbrana Petka Inđića također za razdvajanje postupka.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla kako će odluka biti donesena kad se Tužilaštvo izjasni o ovom prijedlogu.

Naredno ročište je, prema službenom rasporedu Suda BiH, zakazano za dvije sedmice, 29. oktobra.

 

Jasmin Begić