Vijest

Srbija će ustupiti predmet Edina Vranja Bosni i Hercegovini

14. Oktobra 2021.16:19
Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da je spremno da ustupi slučaj koji vodi protiv bivšeg bosanskohercegovačkog visokog policijskog zvaničnika Edina Vranja Bosni i Hercegovini, gdje je njegovo hapšenje izazvalo burne reakcije.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BiRN

Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) Srbije saopštilo je danas da je podnijelo prijedlog da BiH preuzme krivični postupak protiv Edina Vranja, bivšeg visokopozicioniranog zvaničnika Federalne uprave policije koji je u Srbiji optužen za ratne zločine.

Vranj je uhapšen 13. septembra pri prelasku granice BiH sa Srbijom, što je izazvalo burne reakcije bh. političara koji tvrde da Srbija targetira Bošnjake koji su se borili protiv srpskih snaga tokom rata 1992–1995.

Današnja najava TRZ-a uslijedila je nakon što se glavna tužiteljka Srbije Snežana Stanojković sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i drugim visokim zvaničnicima.

“Tužilaštvo Srbije je, imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima BiH i potrebu da se ona unaprijedi, podnijelo prijedlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina BiH”, navodi se u saopštenju.

Za više detalja BIRN se obratio Višem sudu u Beogradu ali iz ove institucije nisu odgovorili na upit.

Vranj je juče formalno optužen za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u opštini Goražde 1993. i 1994. godine tokom sukoba u BiH.

Nakon podizanja optužnice, Tužilaštvo BiH je saopštilo da će tražiti ustupanje predmeta bh. pravosudnim organima.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da će slučaj Vranj biti jedna od tema sastanka koji će se u petak održati u Beogradu između Stanojković i glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Serge Brammertz pozdravio je najavu Srbije o većoj pravnoj saradnji s BiH u predmetima ratnih zločina, te naglasio da je ona “važna za izgradnju povjerenja između dvije zemlje i za podršku pravde”.

“U mojim nedavnim razgovorima s predsjednikom Vučićem u Beogradu složili smo se da hapšenja na granici podrivaju efikasnu saradnju između tužilaca. Stoga sam zahvalan što se predsjednik Vučić bavi ovim pitanjem, počevši od danas najavljenih mjera”, kaže se u saopštenju Brammertza.

“Napominjem da će se srpski i bh. tužioci uskoro sastati i očekuje se da će biti postignuti konkretni dogovori o ustupanju još mnogih predmeta”, dodao je on.

Zbog hapšenja Vranja, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je upozorenje svojim građanima “koji su na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH u periodu od 1992. do kraja 1995. godine” da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju “zbog rizika od hapšenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin”.

Dvojica članova tročlanog Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić izjavili su da “pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon s političkim motivima”.

 

Milica Stojanović


This post is also available in: English