Suđenje

Kajdić Sabahudin: Saslušan posljednji svjedok Odbrane

13. Oktobra 2021.17:18
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora, saslušan je posljednji svjedok Odbrane i uloženi su materijalni dokazi, nakon čega je Državno tužilaštvo uložilo izmijenjenu optužnicu.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-9 izjavio je na suđenju Sabahudinu Kajdiću, optuženom za odvođenja, ubistva i fizičko zlostavljanje civila, da je 1992. godine živio u Gornjoj Puharskoj u opštini Prijedor i da su vlast držale srpske formacije.

Kako je kazao, u proljeće je odveden u kasarnu “Žarko Zgonjanin”, nakon čega je odveden u logor “Omarska”, pa na “Manjaču”, te nakon toga u logor “Trnopolje”.

Svjedok je rekao da je poslije čuo od porodice i komšija da je “jedna ekipa” odvodila mještane Gornje Puharske.

“Znalo se za jednu ekipu koja je to radila. To je bio Sabahudin Kajdić, Boško Mudrinić”, kazao je svjedok S-9.

Na upit branioca Saše Dakića da li je svjedok ikada ranije davao izjave, on je rekao da jeste i to 1996. godine.

Dakić je kazao da je svjedok S-9 davao izjave u Stanici javne bezbjednosti u Sanskom Mostu, te kod istražnog sudije Višeg suda u Bihaću, gdje u svojim iskazima nigdje nije spomenuo Sabahudina Kajdića, već je spominjao Aleksandra Bajrića zvanog Saša.

Svjedok je izjavio da on nije znao da su postojale dvije osobe s nadimkom Saša, te da je on tokom ispitivanja mislio na Aleksandra Bajrića, jer mu je tako rečeno tokom davanja izjava 1996. godine u Stanici javne bezbjednosti u Sanskom Mostu i kod istražnog sudije Višeg suda u Bihaću.

Kako je objasnio, njemu je rečeno da je privedena osoba pod imenom Aleksandar Bajrić zvani Saša, a s obzirom da je on slušao priče o osobi koja je odvodila mještane Gornje Puharske, sa istim nadimkom, mislio je da se radi o istoj osobi.

Svjedok je kazao da je kasnije utvrđeno da se zapravo radilo o Sabahudinu Kajdiću.

“Ja nisam ni znao da postoje dvojica Saša”, rekao je svjedok S-9.

On je kazao da je izjave koje je davao 1996. godine dao na osnovu onoga što je čuo od svoje majke. Dodao je da mu je majka pričala da je pred njihovu kuću dolazila grupa od tri osobe, među kojima je bila osoba pod nadimkom Saša i da su tražili rakiju. On je tada mislio da se radi o Aleksandru Bajriću, ali da je kasnije saznao da je to bio Sabahudin Kajdić.

“Bajrić Aleksandar nije dolazio nikad, jeste Kajdić Sabahudin, a Bajrić nije nikad”, kazao je svjedok S-9.

Na upit branioca Dakića da li je poznavao Muniba Delkića i Jusufa Delkića, svjedok je rekao da jeste.

Dodao je da mu je supruga Muniba Delkića kazala da su Boško Mudrinić i Sabahudin Kajdić zvani Saša odveli njenog supruga i sina, a to mu je potvrdio i njegov stričević.

Dakić je upitao da li je svjedok poznavao Saida Pašića i Ishaka Čirkića, što je svjedok potvrdio i objasnio da je čuo kako su odvedeni i ubijeni i “da se radi o istoj ekipi ljudi”.

On je kazao da se grupa ljudi koja je odvodila mještane Gornje Puharske okupljala kod Gospave Jordan. Na pitanje branioca Dakića da li je ona odlučivala ko će biti odveden i ubijen, svjedok je rekao da je čuo priče i da je ona najvjerovatnije upućivala gdje koga treba odvesti.

Optužnica tereti Sabahudina Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Odbrana je na današnjem ročištu uložila materijalne dokaze, a na kraju ročišta su se Tužilaštvo i Odbrana izjasnili da neće izvoditi dokaze replike i duplike.

Tužilac Izet Odobašić predao je Vijeću izmijenjenu optužnicu, te je predsjedavajući Vijeća Šemsudin Maksumović kazao da će se na idućem ročištu raspravljati o ovoj optužnici.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. oktobar.