Vijest

Na Kosovu uhapšeno petoro osumnjičenih za planiranje terorističkih napada

11. Oktobra 2021.16:47
Kosovska policija je saopštila da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada, a svi su oni navodno dobro poznati vlastima.

This post is also available in: English

Kosovski policajac čuva stražu tokom akcije hapšenja osumnjičenih za terorizam u Prištini na Kosovu, 12. avgusta 2014. godine. Foto: EPA/KUSHTRIM TERNAVA

U nedjelju su iz Specijalnog tužilaštva Kosova naveli da je policija uhapsila pet osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih djelovanja protiv ustavnog poretka i sigurnosti te zemlje.

Tokom ove operacije zaplijenjene su eksplozivne naprave, vatreno oružje, dronovi i protivtenkovsko naoružanje, a operacija je uslijedila nakon višemjesečne tajne istrage i praćenja, saopštili su iz Tužilaštva.

“U propisanom vremenskom roku Specijalno tužilaštvo će podnijeti zahtjev za pritvor petorice osumnjičenih”, dodaje se u objavi za medije.

BIRN saznaje da su petorica osumnjičenih bili članovi jedne radikalne islamističke grupe, te da su svi i ranije hapšeni zbog pripadnosti sličnim grupama.

Izvori su za BIRN kazali da je Ardian Gjuraj iz Peći jedan od petorice osumnjičenih.

On je u februaru 2018. osuđen na jednu godinu i pet mjeseci zatvora zbog terorizma, ali ga je Apelacioni sud pustio na slobodu nakon pet mjeseci.

U optužnici protiv njega bilo je navedeno da je tokom boravka u Njemačkoj od 2014.-2015. godine Gjuraj postao pristaša terorističke organizacije ISIL.

Njegov vlastiti otac Kujtim Cerkini prijavio je Gjuraja policiji, te su ga vlasti Njemačke izručile Kosovu u aprilu 2015. godine.

Prema istoj optužnici, u decembru 2015. Gjuraj je bio u grupi ljudi koji su otputovali u Tursku, a nakon što se razdvojio od te grupe, ušao je u Siriju kako bi se pridružio kosovskim borcima unutar takozvanog ISIL-a.

U optužnici se navodi da su Gjuraja uhapsile turske vlasti u februaru 2016. godine, kada je nelegalno prešao granicu Sirije i Turske.

Više od 260 Kosovara, uključujući i borce i članove njihovih porodica, repatrirano je iz ratnih zona Bliskog istoka od 2019. godine, a mnogi koji su učestvovali u borbama izgubili su živote na ratištima.

Perparim Isufi


This post is also available in: English