Suđenje

Koroman Malko: Najvažniji svjedok nije saslušan u istrazi

11. Oktobra 2021.13:21
Na suđenju za zločine počinjene na Palama, saslušana je vještakinja medicinske struke koja je sačinila nalaz o zdravstvenom stanju svjedoka kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra najvažnijim u ovom predmetu, ali ga nije saslušalo tokom istrage.


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Na današnjem ročištu saslušana je vještakinja interne medicine i ultrazvučne dijagnostike Radojka Golijan. Ona je izvršila vještačenje zdravstvenog stanja jednog od svjedoka Tužilaštva BiH.

Odlukom presjedavajuće sutkinje Medihe Pašić, vještačenje je zabranjeno objavljivati u javnosti.

Tužilac Seid Marušić je zatražio da se izvrši i timsko vještačenje koje će uključiti vještaka psihologa i vještaka neuropsihijatra, što je Vijeće odobrilo.

Marušić je kazao da je ovaj svjedok bivši radnik bezbjednosti i nije saslušan u istrazi, ali da je on najvažniji svjedok.

Sutkinja Pašić je rekla da je problematično to “da svjedok koji se smatra najvažnijim svjedokom nije u istrazi saslušan”.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. oktobar.