Suđenje

Alešević: Odbrana poziva optuženog u drugom predmetu za zločine u Bužimu

11. Oktobra 2021.17:06
Odbrana Mehmeda Aleševića, optuženog za ratne zločine u Bužimu, planira tokom svog dokaznog postupka saslušati tri svjedoka, među kojima optuženog u drugom predmetu Esada Kudelića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji pred Sudom Bosne i Hercegovine.
Sudnica BiH. Foto: BIRN BiH

Predsjednik Sudskog vijeća Darko Samardžić konstatovao je da je Odbrana dostavila prijedlog dokaza – saslušanje dva svjedoka putem videolinka, te Esada Kudelića optuženog u drugom predmetu za zločine počinjene na području Bužima.

Samardžić je napomenuo da, ukoliko Kudelić pristane da svjedoči, on neće polagati zakletvu.

Alešević je isprva bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja postupak nakon sedam mjeseci suđenja razdvojen.

Samardžić je obavijestio Odbranu i Tužilaštvo BiH da će dotadašnju članicu Sudskog vijeća Lejlu Konjić-Dragović zamijeniti sudija Braco Stupar, na što strane u postupku nisu imale prigovor.

Mehmed Alešević se tereti da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici Tužilaštva BiH, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Suđenje u razdvojenom predmetu počelo je u novembru 2016. godine.

Naredno ročište je zakazano za 25. oktobar.

 

Irvin Pekmez