Vijest

Počelo suđenje Gucatiju i Haradinaju u Haagu

8. Oktobra 2021.12:46
Lideru Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hysniju Gucatiju i njegovom zamjeniku Nasimu Haradinaju sudi se za ometanja pravde i zastrašivanje svjedoka, u vezi sa dokumentima iz predmeta ratnih zločina Specijalnog suda koji su im bili tajno dostavljeni.

This post is also available in: English

Hysni Gucati i Nasim Haradinaj u sudnici. Foto: EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL.

Pred Specijalizovanim vijećima Kosova (SVK) u Haagu počelo je suđenje Hysniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju po optužnici za ometanje pravde i zastrašivanje svjedoka, a nakon što su u septembru 2020. dobili dokumente koji su procurili iz suda i pozvali medije da objave povjerljive informacije iz tih spisa.

Tužilaštvo tvrdi da su Gucati i Udruženje ratnih veterana OVK-a imali namjeru “da diskredituju rad” SVK-a.

U svojoj uvodnoj riječi tužiteljka Valeria Bolici istakla je da su 6. septembra 2020. neke kutije ostavljene u hodniku kancelarije Udruženja ratnih veterana OVK-a u Prištini.

U kutijama su bili spisi predmeta sa imenima i ličnim podacima potencijalnih svjedoka u istragama za ratne zločine Specijalnog suda.

Gucati i Haradinaj potom su održali tri konferencije za medije na kojima su otkrili povjerljive podatke iz dosjea i identifikovali “detalje određenih (potencijalnih) svjedoka”, tvrdi Tužilaštvo.

Tužilaštvo je pred Sudom prikazalo video-intervju u kojem se čuje kako Hysni Gucati kaže da mu je “zadovoljstvo da prekine rad tog suda”.

Takođe se čuje da govori: “Ovi dosjei otkrivaju da se sud bazira na podacima kriminalaca, krvopija, idiota ili špijuna, jer u ovom svijetu nikada nije moguće da neko zaštiti špijuna nakon što ga iskoristi.”

U drugom video-intervjuu koji je prikazan na Sudu, Haradinaj se čuje kako kaže: “Možemo raspustiti taj sud za pet minuta.”

Haradinaj dodaje da je spreman odslužiti pet godina zatvora za objavljivanje povjerljivih dosjea.

Međutim, nijedan medij na Kosovu nije objavio nijedan dokument.

Gucati i Haradinaj su nakon toga uhapšeni i pritvoreni u Haag, gdje su čekali početak suđenja. Obojica su se izjasnili da nisu krivi.

SVK su osnovana pod pritiskom zapadnih saveznika Kosova, kako bi sudili zločine koji su počinjeni tokom i neposredno nakon rata na Kosovu 1998-2000. Oni su dio kosovskog pravosudnog sistema, ali se nalaze u Holandiji i u njima radi međunarodni personal.

Zaštita svjedoka bila je ključni problem SVK-a nakon što je na prethodnim suđenjima komandantima OVK-a vršen pritisak na svjedoke.

Ipak, Albanci na Kosovu smatraju Specijalni sud uvredom rata koji je vodila OVK.

Xhorxhina Bami


This post is also available in: English