Suđenje

Počelo suđenje za zločine počinjene na području Bosanske Gradiške

1. Oktobra 2021.13:12
Čitanjem optužnice i uvodnom riječju Državnog tužilaštva počelo je suđenje Radetu Macuri, koji je, kao bivši komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 23. juna 1992. godine u mjestu Turjak kod Bosanske Gradiške.

Rade Macura
Rade Macura. Foto: Sud BiH

U optužnici, koju je pročitala tužiteljica Olivera Đurić, navedeno je da je Macura postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Macuru optužnica tereti da je za vrijeme provođenja vojne akcije pretresa terena u mjestu Turjak, gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Kozarac u općini Prijedor, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom na rijeci Savi, kao komandir bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

U optužnici je navedeno da su vojnici, nakon što su pozvali civile da se predaju, natjerali ih da legnu na cestu. Tom prilikom natjerali su ih da jedu metke, od čega su neki povraćali, a poslije toga su im naredili da ustanu, te ih ubili.

Tužilaštvo tvrdi da je Macura “propustio da učini razumne i nužne mjere da, njemu podređeni, počinitelji djela budu kažnjeni”.

U uvodnoj riječi tužiteljica Đurić je kazala da je Tužilaštvo potpuno uvjereno da će dokazati da je Rade Macura izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ona je rekla da će tokom glavnog pretresa biti saslušani 41 svjedok i jedan vještak.

Istakla je da će Tužilaštvo dokazati da su oštećeni zbog ratnog sukoba bježali iz Kozarca, između ostalog, zbog straha da ne budu ubijeni, i samo iz tog razloga su se našli u mjestu Turjak. Prema tužiteljici Đurić, Macura je imao kontrolu nad vojnicima na terenu.

“Dokazat ćemo postojanje komandne odgovornosti”, kazala je Đurić.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo je tražilo produženje mjera, čemu se Odbrana nije protivila.

Prvi svjedoci dat će iskaz 20. oktobra.