Suđenje

Kajdić Sabahudin: Odvođenje komšija

29. Septembra 2021.17:14
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Prijedora, Odbrana Sabahudina Kajdića pročitala je iskaz svjedoka koji je ispričao kako je jednu noć izveden iz kuće u Gornjoj Puharskoj i kako je saznao da su istu noć odvedena dvojica komšija.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Branilac Saša Dakić pročitao je iskaz svjedoka Ismeta Krupića, koji je kazao da je u školi u Gornjoj Puharskoj bila vojska koja je privodila i maltretirala muškarce. On je naveo da su se vojnici skupljali kod komšinice Gospave Jordan.

Krupić je ispričao kako su dva vojnika jedne večeri bila u njegovoj kući, a kako je poslije njih došao Boško Mudrinić sa zaštićenim svjedokom S-6 i Urošem Vujičićem. Kazao je da mu je Mudrinić rekao da pođe s njima da mu pokaže dokle su bile straže i da mu je, dok su išli, držao bajonet uperen u leđa. Svjedok je kazao da je shvatio da hoće da ga ubije.

“S-6 i Uroš su ćutali. Izmislio sam da sam bio na ratištu u Slavoniji, a Boško je rekao: ‘Ja ću otići da provjerim. Ti ujutro da me čekaš’”, prisjetio se Krupić.

On je rekao da je dok su išli vidio kako je prošlo jedno vozilo, kao i vojnike kod Gospavine kuće. Sutradan ujutro, kako je dodao, Mudrinić je došao i rekao mu da je govorio istinu.

Krupić je kazao da je saznao da su istu noć izvedeni Said Pašić i Ishak Čirkić, te da su njihova tijela pronađena na Jordanovim njivama.

“Nekoliko dana kasnije, Gospavin djever Vinko Jordan mi je rekao: ‘Za dlaku si se izvukao onu noć… Rečeno mi je da ću te ja morati zatrpati’”, prisjetio se svjedok, čiji je iskaz pročitan radi ekonomičnosti postupka pošto je nastanjen u inostranstvu.

Tužilac Izet Odobašić kazao je da bi tražio od svjedoka da potvrdi da on nije prepoznao vojnike u dvorištu ni lica u automobilu, kao i da ne zna ko je izveo Pašića i Čirkića.

Kajdića optužnica tereti da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Odbrana je odustala od prijedloga za saslušanje optuženog, a za nastavak suđenja 13. oktobra planirano je saslušanje posljednjeg svjedoka Odbrane i materijalni dokazi.

Marija Taušan