Suđenje

Koroman Malko: “Bio je autoritet i njega su svi slušali”

27. Septembra 2021.11:55
Na suđenju za zločine počinjene na Palama, tužilac Državnog tužilaštva Sied Marušić pročitao je iskaz svjedoka koji je kazao da su pripadnici policije Malka Koromana pljačkali stanove, te da su jedne prilike izvršili pretres njegovog stana.


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Današnjem ročištu nije pristupio Hasib Bašić, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji je u ranijem iskazu ispričao da je na Palama živio do 1. jula 1992. godine. Bašić je naveo da je radio u “Famosu” sve do 25. maja 1992. godine, nakon čega muslimanima nije bilo dozvoljeno da rade, a potom i da se kreću i obavljaju kupovinu, zbog čega su bili potpuno izolovani.

Kako je pročitano u iskazu, Bašić je izjavio da su pripadnici policije Malka Koromana vršili pljačkanje stanova, te da su jedne prilike izvršili pretres i njegovog stana.

“Napominjem da je Malko Koroman bio autoritet i njega su svi slušali”, naveo je svjedok u iskazu.

On je u istrazi kazao da je s prozora stana viđao kako su dovođeni zarobljenici ispred policijske stanice i da su ih pripadnici policije tukli.

“Primijetio je da su ovi zarobljenici pjevali ‘četničke’ pjesme. Oni su to morali pjevati”, pročitano je iz iskaza.

U iskazu je naveo da je 1. jula došla “milicija” i rekla muslimanskom stanovništvu da ponesu osnovne stvari i da će autobusima biti prebačeni do Sarajeva.

“To su bili pripadnici Malka Koromana”, rekao je Bašić u iskazu.

Odbrana je kazala da je tokom dosadašnjih ročišta bilo mnogo svjedoka i “nikad nijedan nije rekao da je policija Malka Koromana pljačkala stanove po Palama”.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Na današnjem ročištu trebao je biti ispitan i zaštićeni svjedok koji nije pristupio zbog zdravstvenih problema. Marušić je tražio da se zdravstvena dokumentacija dostavi vještaku na vještačenje, što je Sud prihvatio.

Sutkinja Mediha Pašić je kazala da je ovaj postupak prolazio kroz niz problema, te da Tužilaštvo u skoro svakom slučaju nije ispoštovalo instrukcije Suda. Rekla je i da Tužilaštvo nije uvijek imalo tačne adrese i brojeve telefona, te da nisu davali dovoljno informacija svjedocima koji traže mjere zaštite.

Nastavak suđenja je zakazan za 11. oktobar.