Suđenje

Kajdić: Saznanja o nestanku mještana Gornje Puharske

22. Septembra 2021.15:54
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, Odbrana je pročitala iskaze tri svjedoka koji su govorili o nestanku Saida Pašića i Ishaka Čirkića, mještana Gornje Puharske.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Advokat Saša Dakić pročitao je iskaz svjedoka Osmana Čirkića, koji je izjavio da je tokom 1992. godine s porodicom živio u Gornjoj Puharskoj, a da je u kući do njegove živio njegov brat Ishak zajedno s porodicom.

Čirkić je naveo u iskazu da je njegov brat Ishak odveden iz porodične kuće sedmog jula 1992. godine.

Kako je pročitao advokat Dakić, svjedok je izjavio da je, po njegovim saznanjima, došla grupa vojnika ispred kuće i zvala Ishaka po imenu, nakon čega je on izašao i vojska ga je odvela.

“To isto veče odveden je i moj komšija Pašić Said”, naveo je svjedok u iskazu.

Svjedok je izjavio da je u tom periodu bio u logorima “Trnopolje” i “Keraterm” te nije bio prisutan tokom odvođenja. On je naveo da, pet dana nakon njegovog puštanja iz logora “Trnopolje”, on i njegov komšija Mirsad Osmančević su primijetili čopor pasa na livadi u blizini kuća, nakon čega su otišli do mjesta i vidjeli da je zemlja kopana na prostoru od dva metra.

“Mi smo vidjeli i komad ljudske ruke, odnosno šaku”, izjavio je Čirkić.

Kako je dalje u iskazu rečeno, sami nisu smjeli da iskopaju tijela, pa su otišli do vojske i objasnili šta su pronašli, nakon čega su jedan policajac i vojnik došli i počeli kopati, te su pronašli tijela njegovog brata Ishaka i komšije Saida Pašića.

Svjedok je izjavio da je Ishakovo tijelo bilo očuvano, a na tijelu je primijetio povrede od noža.

Čirkić je izjavio da do danas nije saznao ko je izvršio ova ubistva.

Optužnica tereti Sabahudina Kajdića da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Na današnjem ročištu pročitan je i iskaz Vezira Hajdarevića, koji je kazao da je poznavao Ishaka Čirkića i Saida Pašića jer su bili njegove komšije.

“U vrijeme kad su od kuće odvedeni Pašić Said i Ishak Čirkić, ja sam tada bio kod svoje kuće u Gornjoj Puharskoj”, naveo je svjedok u iskazu.

Hajdarević je izjavio i da mu je majka Saida Pašića ispričala kako je pred njihovu kuću došla vojska i tražila njenog sina Saida, nakon čega je odveden u nepoznatom pravcu.

On je kazao da mu je ona tada rekla i da su isti vojnici, nakon što su odveli Pašića, vratili se pred kuću, a Saidova supruga je izašla iz kuće i upitala ih: “Gdje mi je muž?”

Hajdarević je u iskazu naveo da mu je poznato da su njihova tijela pronađena na livadi i da ih je pronašao brat Ishaka Čirkića. U iskazu je naveo da mu nije poznato ko su vojnici koji su ih odveli.

Advokat Dakić je pročitao i iskaz trećeg svjedoka Mirsada Cepića. U iskazu stoji da je svjedok izjavio kako je prije rata radio u policiji, a zbog situacije koja je bila u gradu, prestao je s radom.

Cepić je kazao da je poznavao Ishaka Čirkića i Saida Pašića jer su bili komšije.

Kako je izjavio, čuo je od komšija da su obojica odvedeni tokom noći, ali ne zna ko ih je odveo.

Svjedok je u iskazu naveo da misli da je to bila vojska koja je bila stacionirana u školi, čiji je saradnik bio i Sabahudin Kajdić zvani Saša.

Izjavio je da ne zna kada su tijela pronađena te da kasnije nije čuo nikakve priče o tom događaju.

Nastavak suđenja je zakazan za 29. septembar.