Suđenje

Rizvanović i ostali: Poginuli tokom ratnih dejstava

21. Septembra 2021.17:27
Na suđenju za napad na Boderište, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine kazao je kako smatra da su svi poginuli na ovoj lokaciji u martu 1993. godine stradali prilikom ratnih dejstava.


Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Svjedok Mirsad Đapo izjavio je da je tokom ratnih dešavanja obavljao posao pomoćnika načelnika, te da je radio na poslovima spajanja porodica koje su zbog rata bile razdvojene.

Đapo je objasnio da je selo Boderište bio važno jer se na tom području nalazilo oko 20.000 izbjeglica.

Kako je Đapo naveo, na upit Vojske Republike Srpske (VRS) da li ima zarobljenika na Boderištu nakon dešavanja 8. marta 1993. godine, on im je tada saopćio da su svi koji su poginuli, poginuli u ratnim dejstvima.

On je dao iskaz na suđenju Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću, kojima se sudi za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika VRS-a 8. marta 1993. u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Svjedok Rifet Mujanović rekao je da je tokom ratnih dešavanja bio pomoćnik komandanta za moral, tvrdeći da brigada nije uzela učešće na Boderištu 8. marta 1993. godine, ali da jeste vod 108. motorizovane pješačke brigade otišao u ispomoć.

“Nisam ni znao da će biti napad, nisam ništa znao”, kazao je Mujanović.

On je objasnio da nikada zvanično nije saznao o dešavanjima na Boderištu, ali da je čuo priče.

“Nismo raspavljali o tome, samo smo dobili informacije”, objasnio je svjedok.

Mirsad Islamović, advokat optuženog Ramiza Pljakića, upitao je da li su na jutarnjem brifingu dobili ikakav izvještaj o dešavanju na Boderištu, na šta je svjedok rekao da nisu.

Svjedok je potvrdio tvrdnju Odbrane da Ramiz Pljakić 8. marta 1993. godine nije učestvovao u dešavanjima na Boderištu.

Treći svjedok Nahid Mehić je izjavio da je bio profesionalni vojnik i načelnik štaba operativne grupe, te da je koordinisao rad na terenu.

On je kazao da što se tiče Boderišta, poznato mu je da je svake godine bilo problema i pucanja linija.

“Znam da je linija tad probijena iz Vojske Republike Srpske”, izjavio je Mehić, dodavši da zna da su poginuli neki ljudi iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i VRS-a.

“Sve je to bilo tokom borbi”, rekao je svjedok.

Advokat Islamović, upitao je svjedoka da li mu je poznato da je na Boderištu poginulo 50 vojnika iz VRS-a, na šta je svjedok kazao da se te cifre ne sjeća.

“Te cifre se ne sjećam. Da je bila ta cifra, to je baš velika, vjerovatno bih se sjećao”, rekao je svjedok.

Jasmina Ćosić-Dedović, predsjedavajuća Vijeća, skrenula je pažnju Tužilaštvu na efikasnost, budući da su sva tri svjedoka danas saslušana za vrlo karatko vremena.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. oktobar.