Suđenje

Koroman Malko: Kao maloljetnik zatvaran u fiskulturnu salu

20. Septembra 2021.15:08
U odgovoru na dokaze Odbrane Malka Koromana, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pozvalo svjedoka koji je ispričao kako je u dva navrata 1992. godine, kao maloljetnik, bio zatvoren u fiskulturnoj sali na Palama.


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Adnan Efendić je kazao da je 22. maja 1992. godine sa dedom, nanom i tetkom krenuo da se iz Hrenovice prebaci prema Goraždu, ali da su na cesti naišli na vojnike, koji su zapucali. Rekao je da je njegov deda ranjen u nožni prst, a da su njega pretukli.

Svjedok, koji je u to vrijeme imao 14 godina, kazao je da su cijeli dan proveli s vojskom, koja im je naredila da unesu tijela dva do tri poginula vojnika, te ih iskoristila za “živi štit” kako bi prešli desetak metara.

Efendić je rekao da su vojnici naveče odveli njega i dedu u fiskulturnu salu. Ispričao je kako je u sali jedan vojnik bio krenuo na njega, ali da ga je zaštitio jedan komšija, koji je takođe bio u vojnoj uniformi. Nakon dva dana, kako je kazao, pušten je i dočekala ga je majka.

“Rekla mi je da je išla u stanicu. Načelnik je bio Malko Koroman. Rekla je da joj je dijete maloljetno”, kazao je svjedok.

On je kasnije na pitanja Odbrane rekao da je majka vjerovatno razgovarala sa Koromanom, odnosno da mu nije kazala da je išla lično kod njega.

Efendić je izjavio da je 12 dana po povratku u roditeljsku kuću u Palama došao čovjek u civilu i rekao mu da se spremi i pođe s njim da dâ izjavu. Naveo je da je u automobilu bio čovjek u policijskoj uniformi, te da su s njim odvedena još dva civila.

On je kazao da je doveden u Policijsku stanicu, gdje su mu rekli da isprazni džepove i skine pertle, a da je potom zatvoren u fiskulturnu salu. Kazao je su neke ljude premlaćivali, a da njega nisu.

Kako je naveo, 3. jula je pušten. Kazao je da je isti čovjek koji ga je odveo od kuće došao po njega i odvezao ga kod očevog prijatelja.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

U okviru replike, saslušana je i zaštićena svjedokinja P-3, koja je rekla kako je sa suprugom zaustavljena na punktu kada se vraćala iz posjete ocu. Ona je kazala da su ih na punktu zlostavljala maskirana uniformisana lica.

Svjedokinja je ispričala da su supruga odveli u jednu prostoriju, a da je ona sjedila u hodniku. Izjavila je da joj je muž ispričao kako je naišao njegov drug i pitao ga šta će on tu, te da je rekao da će ispitati slučaj. Dodala je da ih je suprugov drug otpratio do kuće.

Na pitanja Sudskog vijeća, P-3 je kazala da nisu prijavili zlostavljanje koje su doživjeli od maskiranih lica na punktu.

Tužilac Seid Marušić najavio je saslušanje ove svjedokinje na ličnost optuženog i okolnosti prijavljivanja zlostavljanja policiji. Odbrana je iznijela primjedbu da svjedokinja nijednom nije spomenula Koromana, kao i da nije potvrdila ono što je tužilac najavio.

Nastavak suđenja je 27. septembra.

Marija Taušan