Suđenje

Kuzmanović i ostali: Pretres i odvođenje iz Irica

16. Septembra 2021.12:26
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Teslića, svjedok Tužilaštva ispričao je kako je 1992. godine izvršen pretres u selu Irice i kako se neki odvedeni mještani nikad nisu vratili.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Zaštićeni svjedok KD-11 kazao je da su s kraja proljeća ili početkom ljeta 1992. policija i vojska došle u njegovo selo Irice tražeći oružje od kuće do kuće. On je rekao da je vidio razne uniforme – bivše JNA, maskirne i plave policijske.

Kazao je da su trojica pretresla njegovu kuću i da nije pronađeno oružje, a da ne zna da li su našli u drugim kućama.

“Gdje su našli više zaliha brašna, ulja, šećera, to si morao iznijeti”, napomenuo je svjedok.

On je naveo da je nakon pretresa s drugim mještanima istjeran na put, a da su neki odvedeni.

“Onaj ko je odveden, više se nije vratio”, rekao je KD-11, potvrdivši imena šest komšija koji su tada izdvojeni.

Nakon pretresa, kako je dodao, morali su se javljati u selu i imali su radnu obavezu. Naveo je da je jedan od onih kojma su se javljali bio policajac Živković. Kazao je da je u selu bilo maltretiranja i ponižavanja od policije i nekih mještana.

Na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da nije prepoznao nikog drugog osim policajca Živkovića. Kazao je da je on bio najkorektniji za vrijeme pretresa njegove kuće.

Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Tesliću – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Suđenje se nastavlja 11. oktobra.

Marija Taušan