Suđenje

Kajdić Sabahudin: Čuo da su Delkići odvedeni u školu

15. Septembra 2021.17:20
Na suđenju za zločine na području Prijedora, na poziv Odbrane svjedok Jasmin Delkić govorio je o saznanjima u vezi sa odvođenjem njegovih rođaka iz mjesta Gornja Puharska.


Sabahudin Kajdić. Foto: Sud BiH

Delkića, koji je kao svjedok Tužilaštva BiH saslušan 28. septembra 2020. godine, Odbrana je ispitivala o odvođenju Muniba i Jusufa Delkića.

Svjedok je rekao da se, nakon šestodnevnog zatočenja u logoru u maju 1992. godine, vratio kući u Gornju Puharsku, ali da se noću skrivao u Gaju. Ispričao je kako je jedne noći vidio vozilo pred kućom Kasima Balića, koje je produžilo do kuće Muniba Delkića.

Delkić je naveo da mu je Balić sutradan ujutro rekao da su dolazili do njega misleći da tu živi Munib.

Branilac Saša Dakić predočio je svjedoku iskaz iz istrage u kojem je naveo da je iz Gaja čuo kako neka lica pitaju da li je to kuća Muniba. Delkić je kazao da mu je to Balić rekao, a da, s obzirom da je prošlo dosta godina, nije siguran da li je čuo šta su govorili.

On je rekao da je čuo lupanje na vrata Muniba Delkića, ali da se ne sjeća da li su vikali da otvori, kao što stoji u iskazu. Dodao je da se ne sjeća da li je vozilo otišlo u pravcu Dubničkog puta, što je takođe naveo u iskazu.

Svjedok je rekao da su sutradan pričali da su Munib i Jusuf nestali i da su pobijeni. Naveo je da do danas nisu pronađeni.

Delkić je kazao da je od Mehmeda Blaževića čuo da su otac i sin odvedeni u školu, gdje je bila komanda vojske i da im se od tada gubi trag.

Na pitanje tužioca Izeta Odobašića, svjedok je potvrdio da je Blažević bio stariji čovjek. Kazao je da su u kući Muniba Delkića bile njegove supruga i kćerke te da su one mogle vidjeti šta se dešavalo.

On je svjedočio na poziv Odbrane Sabahudina Kajdića koji je optužen da je, kao pripadnik Treće čete Prvog bataljona 43. prijedorske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u odvođenju, ubistvu i fizičkom zlostavljanju civila iz mjesta Gornja Puharska.

Na poziv Kajdićeve Odbrane saslušan je i Hasib Bešić, koji je rekao da su mu Said Pašić i Ishak Čirkić bili komšije, ali da ne zna ništa o njihovom ubistvu, mada je bilo raznih priča.

On je naveo da je Pašićeve roditelje naknadno upoznao i da su oni imali neke informacije o ubistvu njihovog sina, ali da im on ništa nije rekao.

“Ja ne mogu reći kad nisam vidio… Ja sam im rekao: ‘Nađite komandira koji je doveo tu razularenu bandu i pritisnite ga da vam kaže ko je to uradio’”, kazao je Bešić.

Nastavak suđenja je 22. septembra.

Marija Taušan