Suđenje

Rizvanović i ostali: Pohvale pripadnicima Trećeg bataljona za akciju u Boderištu

14. Septembra 2021.17:11
U nastavku suđenja za zločin na području Brčkog, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prezentovalo je medijske izvještaje u vezi s dešavanjima, kako je navedeno, u selu Boderište 8. marta 1993. godine.


Admir Rizvanović i ostali Foto: Sud BiH

Svjedok Saša Leskovac kazao je da je bio urednik u novinama Slobodno Brčko i da su primjerke uglavnom dostavljali organima, a dio i prodavali. On je naveo da su primjerke novina dostavljali i 108. brigadi.

Tužilac Saša Sarajlić prezentovao je članak iz novina od 12. aprila 1993. pod nazivom “Babo ide prvi”, u čijem dijelu je objavljena i fotografija Rašida Guše.

Tužilac je ukazao na dijelove članka u kojima se navode pohvale komandanta 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Ramiza Pljakića za iskazanu hrabrost prilikom vraćanja linija u Boderištu i nanošenje velikih gubitaka neprijatelju u živoj sili 8. marta 1993. godine.

Među pohvaljenim su pripadnici 3. bataljona, uključujući Gušu, Smaju Omerovića, Jasmina Huskanovića i Admira Rizvanovića. Na spisku je ukupno 39 imena.

Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću sudi se za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) 8. marta 1993. u selu Boderište.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade ABiH. Pljakiću, koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Svjedok Alija Vokić je rekao da je bio snimatelj Televizije Sarajevo, a kasnije Televizije Tuzla. On se prisjetio kako ga je novinarka Jadranka Marković jedne prilike pozvala da idu na teren snimati i kako je, na mjestu na koje su došli, bila pucnjava.

Vokić se nije mogao sjetiti naziva mjesta, a nakon podsjećanja na iskaz iz istrage, složio se da se radilo o Boderištu.

Svjedok je kazao da se sjeća da je tu bilo još nekih snimatelja. Tužilac je prezentovao snimak na kojem se vide svjedok i novinarka, kao i grupa vojnika, dok se u okolini čuje pucnjava.

Sudija Jasmina Ćosić-Dedović primijetila je da novinarka prilikom izvještavanja spominje Broduše, na šta je svjedok rekao da nije pamtio nazive mjesta na koja su išli.

Nastavak suđenja je 21. septembra.

Marija Taušan