Vijest

Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu

14. Septembra 2021.16:52
Viši sud u Beogradu odredio je jednomjesečni pritvor Edinu Vranju, koji je uhapšen na graničnom prelazu sa Srbijom zbog optužbi iz te zemlje za ratne zločine.


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Vranju je, nakon saslušanja, odredio pritvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bjekstva.

„Protiv navedenog rješenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rješenja“, saopćeno je iz Odjeljenja za ratne zločine u Beogradskom Višem sudu.

Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP), Edin Vranj, uhapšen je u Srbiji u nedjelju, 12. septembra, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu.

Kako su u ponedjeljak iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u periodu od 1993. do 1994. u opštini Goražde, Bosna i Hercegovina”, a krivični postupak se vodi već sedam godina.

Vranj je treći građanin Bosne i Hercegovine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom proteklih godina zbog optužbi za ratne zločine.

Džana Brkanić