Suđenje

Kuzmanović i ostali: Jauci ispred policijske stanice

13. Septembra 2021.12:50
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pročitalo iskaz preminulog svjedoka u kojem je naveo da su optuženi Dušan Kuzmanović, Predrag Markočević i Marinko Đukić bili u stanici policije u ovom gradu u noći kada su neke osobe bile pretučene ispred tog objekta.


Sud BiH Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović je pročitala iskaz preminulog zaštićenog svjedoka KD-5 iz 2013. godine u kojem je naveo da je bio djelatnik Stanice policije u Tesliću, te da su Kuzmanović, Markočević i Đukić pred rat postavljeni na rukovodeće pozicije u stanici.

On je pojasnio da u ovom gradu nije bilo nekih posebnih incidenata prije dolaska jedinice “Miće” početkom juna 1992. godine. Naveo je da je jedne prilike vidio “Miće” kako šamaraju vojne policajce.

“Prvi dan po dolasku ‘Mića’ počinju privođenja civila u stanicu policije”, rekao je KD-5 u svojoj izjavi, dodavši da ima saznanja da su civili bili zatvarani, između ostalih mjesta, i u zatvoru u Pribiniću.

Također je naglasio i da je on lično obavljao razgovore sa civilima koji su bili dovođeni na ispitivanje u stanicu policije, ne znajući na koje okolnosti ih ispituje, već ih je pitao da li su “učinili nešto što ne smiju raditi”.

Jedne noći, kako je posvjedočio, čuli su se jauci pred stanicom, a prije toga je vidio “načelnika Kuzmanovića da je mahao nekom sabljom”. Također je dodao i da je te noći čuo udaranje i pucanj, te da je sve to trajalo nekoliko sati.

KD-5 je istakao da mu nije poznato koliko je ljudi tu stradalo, ali da je kasnije čuo priče da je došao kamion po tijela.

Te noći, prema pročitanom iskazu svjedoka, u kancelariji policijske stanice su bili Kuzmanović, Markočević i Đukić, za koje je naveo kako “misli da tada nisu mogli zapovijedati i da su ‘Miće’ vodile glavnu riječ, ali da su oni opet bili odgovorni”.

Svjedok je naveo kako su “Miće“” u Tesliću ostale 29 dana, nakon čega je uslijedila akcija njihovog hapšenja i procesuiranje.

Kuzmanović, Markočević i Đukić su optuženi za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Tesliću – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Nakon čitanja iskaza, Odbrane optuženih su pročitale pitanja koja bi postavili svjedoku u slučaju da je živ i da je pristupio u sudnicu.

Odbrana Kuzmanovića je navela da bi pitala da li je svjedok dobio mjere zaštite zbog njihovog branjenika i da detaljnije opiše situaciju kada je vidio Kuzmanovića sa sabljom.

Također bi ga pitali i da li je saslušavao osobe koje su išle u Pribinić, te od koga je dobio spisak civila koje je lično saslušavao.

Odbrane su navele i da bi svjedoka detaljnije ispitivale o vremenu u toj noći kada se desilo premlaćivanje ispred stanice.

Optuženi Markočević je pojasnio da je KD-5 bio lošeg sluha, te ukazao na detalje koje bi ga on pitao u vezi s njegovim iskazom.

Đukićeva Odbrana je navela kako bi svjedoka, da je u sudnici, pitala kako zna da su optuženi bili te noći u kancelariji, ali i da li je on lično nekoga ubio, pretukao ili maltretirao. Branilac Branko Lukić je kazao da bi ga pitao da li je to isto činio njegov branjenik i je li mu ikad nešto tako naredio.

Na ovom ročištu bilo je predviđeno saslušanje dva svjedoka – bračnog para, no jedno od njih, kako je pojasnila predsjedavajuća sutkinja Lejla Konjić-Dragović, nije zadovoljno predviđenim troškovima, te je reklo da će doći samo ako se po njega pošalje vozilo. Za ovog svjedoka Tužilaštvo je predložilo da se privede na ročište, dok je od drugog odustalo.

Nastavak suđenja bit će naknadno određen.

Lamija Grebo