Suđenje

Vikić i ostali: Svjedoci Pušinu vidjeli 22. aprila u Starom Gradu

10. Septembra 2021.15:26
Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu, svjedoci Odbrane su izjavili da su vidjeli optuženog Jusufa Pušinu 22. aprila 1992. godine, u kući u starom dijelu grada, kada je došao da posjeti majku nakon granatiranja.

Jusuf Pušina s braniocem. Foto: BIRN BiH

Nedžad Muftić rekao je da je živio u sarajevskoj opštini Stari Grad i da se u njegovoj kući od granatiranja skrivalo više desetina komšija. Naveo je da je među njima bila i majka Pušine.

Muftić je kazao da je 21. aprila u večernjim satima granata pogodila njegovu kuću, a da je sutradan došla televizijska ekipa da snima šta se dogodilo. Naveo je da je Pušinina majka, između ostalih, dala izjavu za televiziju.

Svjedok je rekao da se sjeća da je tada došao i Pušina da posjeti majku. Kazao je da je Pušina prespavao tu noć u kući, a od žene je čuo da je otišao rano ujutro.

Branilac Nikica Gržić u dokaze je uložio televizijski snimak o kojem je svjedok govorio.

Pušina je optužen sa Draganom Vikićem, Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem za ubistva osam ratnih zarobljenika u Velikom parku 22. aprila 1992. godine. Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Na poziv Odbrane Pušine saslušana su još četiri svjedoka, koji su bili u kući Nedžada Muftića, i koji su rekli da su vidjeli optuženog kada je nakon granatiranja došao.

Benisa Muftić, supruga prethodnog svjedoka, takođe je kazala da je njihova kuća pogođena u noći 21. aprila, a da je sutradan televizijska ekipa snimala. Navela je da je Pušina došao da posjeti majku i brata, te da je prespavao i da ga je vidjela rano ujutro kada je otišao.

Slične navode ponovio je Kenan Muftić, koji je rekao da je Pušinu viđao kada je dolazio kući njegovih roditelja da posjeti majku. Naveo je da ga je vidio i dan nakon što je njihova kuća pogođena granatom.

Milan i Emira Furtula kazali su da su za vrijeme granatiranja boravili kod komšije Muftića.

“Pušina je dolazio kod Nećka da obiđe majku”, rekao je Milan Furtula, potvrdivši da je jednog dana dolazila i televizijska ekipa.

Emira Furtula je kazala da misli da je kuća Muftića pogođena 21. aprila i da je sutradan davala izjavu za televiziju s majkom optuženog Pušine i još jednom ženom. Dodala je da je tog dana dolazio Pušina.

Dio svjedoka je rekao da u to vrijeme nije bilo struje i telefona, a dio je naveo suprotno.

Na današnjem ročištu neplanirano je saslušan još jedan svjedok Odbrane Dragana Vikića. Braniteljica Adna Dobojlić objasnila je da je svjedok preksinoć kontaktirao, i predložila da bude saslušan pošto se za nekoliko dana vraća u London.

Vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog uprkos protivljenju Tužilaštva, kao i Odbrane Pušine, čiji je branilac Nikica Gržić kazao da je na prošlom ročištu u sličnoj situaciji odbijen njegov prijedlog.

Svjedok Senad Jušić je ispričao kako je jednom došao u Dom policije da posjeti poznanika zaposlenog u Državnoj bezbjednosti. On je rekao da mu je ostalo u sjećanju kako je u jednom trenutku iza leđa čuo Vikića kako galami i pita nekoga zašto je doveo te ljude, da on nema zatvor, te da ih vodi u Centralni zatvor ili MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova).

Jušić je izjavio da se ostalih dešavanja od tog dana ne sjeća, a da pretpostavlja da su mu riječi Vikića ostale u sjećanju jer je galamio i bio ljut.

Svjedok, koji je u to vrijeme radio u MUP-u, dodao je da je poslije čuo da su neki ljudi ubijeni u parku.

“O tome se pričalo, nije to mala stvar, ali niko nije spominjao Vikića”, kazao je Jušić.

Suđenje se nastavlja 24. septembra.

 

Marija Taušan