Vijest

Predsjednik crnogorske opštine Nikšić optužen nakon negiranja genocida u Srebrenici

8. Septembra 2021.16:17
Tužilaštvo je optužilo predsjednika opštine drugog po veličini crnogorskog grada Nikšića Marka Kovačevića za podsticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje nakon što je negirao da je srebrenički masakr predstavljao genocid.

This post is also available in: English


Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević. Foto: Parlament Crne Gore

U srijedu je Državno tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu protiv predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića za podsticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, zbog njegovih medijskih izjava u kojima je poricao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen 1995. godine.

“Nakon prikupljanja neophodnih dokaza, Više tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu, a Viši sud u Podgorici će je morati potvrditi”, kazala je za portal CDM državna tužiteljica Lepa Medenica.

U intervjuu za TV kuću Kurir iz Srbije, 19. juna Kovačević je izjavio da nije počinjen genocid tokom vojnih operacija Vojske Republike Srpske (VSR) u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nakon što su ga 18. avgusta ispitali državni tužitelji, Kovačević je za medije izjavio da je on bio “žrtva antisrpske kampanje”.

“Ovo je dio šire akcije protiv Srba. Postoje dokazi da je hiljade Srba ubijeno tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, ali nijedan ratni zločinac nije kažnjen. Samo su Srbi krivi”, rekao je Kovačević.

Kovačević je zvaničnik prosrpskog Demokratskog fronta, najjače snage vladajuće koalicije u Crnoj Gori, koja uporno odbija prihvatiti presude međunarodnih sudova kojima su ubistva u Srebrenici okvalifikovana kao genocid.

Tokom jula 1995. godine više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice ubijeno je u nizu masakara srpskih snaga, dok je preko 40.000 žena, djece i starijih protjerano.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni sud pravde (ICJ) su taj zločin okvalifikovali kao genocid.

Crnogorska skupština je 17. juna smijenila ministra pravde, ljudskih prava i prava manjina Vladimira Leposavića nakon što je i on izrazio sumnje u presude Haškog tribunala kojim su masakri u Srebrenici okvalifikovani kao genocid.

Za njegovu smjenu su glasali opozicioni zastupnici i zakonodavci iz koalicije “Crno na bijelo”, koja je takođe dio vladajuće alijanse. Preostala dva bloka vladajuće koalicije, odnosno “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, nisu podržali njegovu smjenu.

Istog dana je crnogorska skupština usvojila i rezoluciju kojom se priznaje genocid u Srebrenici, a koju su podržali zastupnici opozicije i dva vodeća većinska bloka – “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Rezolucija poziva na zabranu javnog negiranja srebreničkog genocida i apeluje na državne institucije da istražuju i krivično gone ratne zločine.

Demokratski front i druge partije iz najvećeg bloka vladajuće koalicije “Za budućnost Crne Gore” glasali su protiv rezolucije, nazivajući je provokacijom usmjerenom protiv Srba u toj zemlji.

Samir Kajošević


This post is also available in: English