Suđenje

Bastah Predrag: Saznanja o strijeljanju članova porodica u Mračnom dolu

7. Septembra 2021.17:18
Na suđenju Predragu Bastahu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako je saznao da je njegov otac odveden iz zatvora i kako su kasnije pronađeni njegovi posmrtni ostaci u grupi od 37 ljudi na području Vlasenice.

Vlasenica. Foto: BIRN BiH

Vahidin Džodžaljević je kazao da je odlučio napustiti Vlasenicu jer se nije osjećao bezbjedno zbog raznih dešavanja. On je rekao da je 13. maja 1992. godine otišao u opštinu po potvrdu za kretanje koja se izdavala za bošnjačko stanovništvo i da je čuo da dva autobusa idu za Kladanj. Spremio se da ide sa mlađim bratom.

“Taj dan sam sreo oca pred opštinom. Malo je bio popio. Govorio je: ‘Narode, gdje ćete? Što to radite?”, prisjetio se Džodžaljević, dodajući da je zvao oca Ibrahima da ide s njima, ali da je on rekao da to ne dolazi u obzir.

Svjedok je izjavio da je kada se vratio u Vlasenicu 2002. ili 2003. od komšinice Naze Ibrahimović saznao da je optuženi Predrag Bastah bio među licima koja su odvela njegovog oca.

“Kazala mi je: ‘Ja sam vidjela kad su odveli tvog oca. Opkolili su kuću. Odveo ga je Predrag Bastah, moj komšija”, rekao je Džodžaljević.

On je dodao da je mu je Nezir Borić rekao da je bio u zatvoru s njegovim ocem i da je odveden autobusom, najvjerovatnije na strijeljanje.

Svjedok je kazao da su posmrtni ostaci njegovog oca pronađeni u grobnici u kojoj je bilo 37 ljudi.

Bastah je optužen za učešće u ubistvu 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. On je, prema optužnici, počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske.

Na pitanje Odbrane, Džodžaljević je izjavio da nema ličnih saznanja da je Bastah nekome nešto učinio. Optuženi Bastah pitao je svjedoka da li mu je poznato da je njegova majka svjedočila u postupku koji je 2008. vođen protiv njega i da je ispričala šta joj je komšinica rekla, te kako je oca posjećivala u zatvoru. Svjedok je rekao da mu je to poznato, a Bastah je zaključio da to znači da “ga je on živog predao”.

Bastah je ponovio da je bio svjedok i da je grupu iz zatvora izveo tadašnji komandir interventnog voda Miroslav Kraljević, a njegova sestra Višnja Kraljević strijeljala ljude.

Tužiteljica Sanja Jukić pročitala je iskaze tri preminula svjedoka. Avdo Tuzlić je naveo kako je čuo da je njegov sin Amir zarobljen na području Srebrenice. On je ispričao da mu je kćerka, koja je bila udata u Vlasenici, pričala kako je tragajući za svojim suprugom u zatvoru zatekla brata Amira.

Kćerka mu je rekla da je brata nekoliko puta obišla, ali da joj je jednom rečeno da više ne dolazi zbog svoje sigurnosti. Tuzlić je naveo da su posmrtni ostaci njegovog sina pronađeni 2003. godine.

Osman Kurjak je u iskazu naveo da je bio zatvoren iza suda i da je jednom odvedena grupa muškaraca, za koje je kasnije saznao da su pobijeni.

Odbrana je kazala da bi ovog svjedoka pitala o njegovim navodima da ga je Bastah čuvao dok je sa drugima čistio ulice i da se korektno ponašao.

Pročitan je i iskaz Sadije Ibišević, koja je ispričala kako je njen suprug Bećir u maju 1992. otišao na posao i kako ga više nikad nije vidjela. U narednom periodu, kako je navela, saznala je da joj je muž u zatvoru, ali tamo su joj rekli da je otišao u razmjenu.

Svjedokinja je kazala, kako je pročitano, da su joj na vrata jednom došli Predrag Bastah zvani Car i drugi i pitali je za supruga. Navela je da im je rekla da su ga oni odveli, a da joj je Bastah kazao da nisu oni, navodeći da je u logoru “Sušica”, zatvoru ili razmjeni. Dodala je da joj je Bastah rekao da su oni policija i da ih zove ako bude problema.

Ibišević je kazala da je poslije u Živinicama čula da je njen suprug odveden iz zatvora s grupom muškaraca i da su poubijani u Mračnom dolu. Navela je da joj je to pričao čovjek koji se krio na drvetu i koji je među ubijenima vidio svog oca, kao i njenog supruga.

Nastavak suđenja je 21. septembra.

 

Marija Taušan