Suđenje

Kuzmanović i ostali: Pretresi sela oko Teslića

6. Septembra 2021.11:48
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, pročitani su iskazi preminulih svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji su govorili o pretresima u selima i odvođenju muškaraca.

Teslić. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Enisa Adrović pročitala je iskaz Alije Aličkovića, koji je kazao da je u prvoj polovini 1992. godine njegovo selo opkoljeno, te da su jedan policajac i dva vojnika vršila pretres njegove kuće.

On je izjavio da je muškarcima rečeno da idu pred Dom i da je sreo Predraga Markočevića, koji ga je pitao gdje ide. Aličković je naveo da im se Markočević obratio pred Domom i da im je rekao da se moraju javljati svakodnevno.

Svjedok je, kako je pročitano, kazao da je protjeran u oktobru 1993., a da je do tada morao ići u radnu obavezu, da su ljude odvodili u zgradu “Partizana”, da je ispitivan i udaran, kao i da je džamija minirana tri puta.

Odbrane su prigovorile na dijelove iskaza koji su vremenski neodređeni, navodeći da je poznato da su se neki događaji desili poslije vremenskog okvira iz optužnice. Markočevićev branilac Duško Panić rekao je da bi svjedoka pitao da li je kod njegovog sina pronađeno oružje i da li je od 51 lica iz njegovog sela oduzeto naoružanje.

Markočević je optužen sa Dušanom Kuzmanovićem i Marinkom Đukićem za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u Tesliću – ubistvima, zatvaranjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Tesliću, Markočević komandir, a Đukić šef Kriminalističke službe.

Svjedok Salko Kopić je u iskazu iz istrage govorio o pretresu u njegovom selu Barići, gdje je prepoznao jednog policajca.

“Sve muškarce su uputili na raskršće kod groblja”, naveo je Kopić u istrazi.

On je dodao, kako je pročitano, da im je poslije rečeno da se mogu vratiti kućama, a da su oni kod kojih je pronađeno oružje odvedeni u Teritorijalnu odbranu i policiju. Naveo je da je jedan čovjek nađen mrtav pored kuće nakon pretresa.

Kopić je kazao da je Markočević bio komandir policije od 1992. do 1995. godine i da je čuo da je bio u selu Barići.

Odbrana je prokomentarisala da spominjanje Markočevića na pitanja o dešavanjima u Tesliću ukazuje na sugestivno ispitivanje. Dodala je da Markočević nije bio komandir od 1992. do 1995. godine.

Svjedok Rahman Iriškić, kako je pročitala tužiteljica Adrović, ispričao je da je vojska opkolila Bariće, a da je policija vršila pretrese kuća. On je izjavio da je pred njegovu kuću došao policajac Aleksa Jović sa dva rezervna policajca, od kojih je jedan ušao u kuću, ali, kako je naveo, nisu vršili premetačinu.

Iriškić je, prema iskazu, rekao da su muškarci upućeni prema groblju, a da se on skrivao na tavanu. Kada su se komšije vraćale, kako je dodao, saznao je da je dio muškaraca odveden u policiju, gdje su ostali oko mjesec.

“Kad su ih pustili, bili su iscrpljeni, pretučeni”, kazao je svjedok.

On je govorio o radnoj obavezi, gdje je obavljao – od poljoprivrednih radova do kopanja rovova, te o zatvaranju u “Partizan” i protjerivanju nakon Dejtonskog sporazuma.

Suđenje se nastavlja 13. septembra.

 

 

Marija Taušan