Suđenje

Tepić i ostali: Udarci Vujičića u zatvoru

2. Septembra 2021.16:47
Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaz Mesuda Čauša, koji je izjavio da je optuženi Duško Vujičić bio jedan od policajaca koji su udarali zatvorenike.

Savo Tepić i ostali. Foto: Sud BiH

Tužilac Mersudin Pružan kazao je da je svjedok Čauš nastanjen u Australiji i da je bolestan, a Vijeće je, uz protivljenje Odbrane, prihvatilo prijedlog da budu pročitani njegovi iskazi.

Čauš je govorio o napadu srpskih snaga i višemjesečnom skrivanju. Rekao je da im je garantovan povratak kući, ali da su on i sin u oktobru 1992. zaustavljeni na punktu i da je po njih došao Duško Vujičić iz policije.

Ispričao je da ga je s komšijom Ahmetom Ćemanom odveo pred policiju, a potom u zatvor iza suda, gdje su zatvoreni u malo kupatilo. Naveo je da je bilo još ljudi i da su ih u noći izveli i tukli policajci, među kojima je bio i Vujičić.

“Svaku veče su nekog tukli. Duško Vujičić je mog sina dva puta zarezao nožem po vratu”, izjavio je u jednom od tri iskaza svjedok.

U drugom iskazu je naveo da je jedno lice preminulo kući od posljedica Vujičićevog premlaćivanja.

Čauš je kazao da je u zatvoru doživio moždani udar, ali da, iako je trebao, nije odvezen u Banjaluku, nego je pušten kući.

On je rekao da je njegov sin odveden da popravi auto Savi Tepiću i da ga je on pustio nakon što je završio posao.

Dodao je da su napustili Kotor-Varoš, a da su prethodno u policiji potpisali da se odriču imovine u korist Republike Srpske.

Vujičić i Tepić optuženi su s Duškom Maksimovićem i Ilijom Kurušićem za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš, Vujičić i Maksimović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na poziv Vujičićeve Odbrane saslušan je vještak balističar Bruno Franjić, koji je na osnovu sudsko-medicinske dokumentacije sačinio nalaz u vezi sa povredama Miralema Abdića i Edina Zembića.

Za Abdića je konstatovao da su povrede najvjerovatnije nanesene projektilom kalibra devet milimetara, koji se koristi u raznim vrstama pištolja. On je isključio “škorpion”, navodeći da to oružje koristi municiju kalibra 7,65 milimetra. Kazao je da je Abdiću pucano s leđa.

Pozivajući se na podatke sa interneta, tužilac je pitao vještaka da li može garantovati da “škorpion” ne koristi i municiju kalibar devet milimetara. Franjić je rekao da ne može garantovati, ali da je u karijeri dugoj više od 20 godina imao iskustvo sa stotinama “škorpiona” i da su svi bili kalibra 7,65 milimetara.

Kad je u pitanju Edin Zembić, vještak je rekao da je na osnovu povrede u predjelu čela zaključio da je na njega pucano s prednje strane.

Vujičićeva braniteljica Jasminka Jovišević pročitala je iskaz svjedokinje Ajke Vilić, koja je ispričala kako je sa drugima protjerana iz Kotor-Varoši, dok se njen suprug Avdo skrivao po šumama.

Ona je navela da je čula priče da su srpske snage zarobile sedam muškaraca i jednu ženu i odvele ih u zatvor. Čula je da su premlaćivani i da je njenog supruga ubio izvjesni Miloš Serdar.

Odbrana Kurušića u dokaze je uvrstila set dokaza o ranjavanjima i liječenju njega i Zorana Maksimovića. Branilac Zoran Kisin nije želio za sada da uloži dio dokaza “s obzirom na koje su okolnosti” i “odluku visokog predstavnika”, navodeći da ne zna ko bi mogao biti uvrijeđen i podnijeti prijavu.

Vijeće je insistiralo da nema potrebe za odugovlačenjem ulaganja dokaza, a sudija Zoran Božić rekao je braniocu da ne vidi kako neki dokument može nekoga inkriminisati. Kisin je ostao pri stavu da za sada neće ulagati te dokaze.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

 

Marija Taušan