Vijest

Naredne sedmice početak suđenja za zločine na području Vlasenice i Milića

20. Augusta 2021.17:12
U srijedu, 25. augusta, pred Sudom Bosne i Hercegovine je zakazana statusna konferencija i početak suđenja Goranu Viškoviću zvanom Vjetar, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Vlasenice i Milića u periodu između aprila 1992. i kraja 1993. godine.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

U optužnici se navodi da je Višković, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) – VP 7296 Milići, učestvovao u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Višković je ranije 2010. osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u Vlasenici.

Istog dana zakazano je iznošenje završne riječi prvooptuženog Ranka Babića, koji se tereti da je kao pripadnik VRS-a odvojio više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, a potom učestvovao u mučenju, zlostavljanju i ubistvima u zaseoku Bukvik kod Prijedora tokom 1992. godine.

Zajedno s njim, optuženi su Bratislav Bilbija i Đuro Adamović.

U utorak, 24. augusta, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom je odbijena optužnica Ademu Kostjerevcu za zločin u Zvorniku.

Kostjerevca optužnica tereti da je, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos.

Nakon što je Državni sud potvrdio optužnicu protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić, te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića zbog organiziranog kriminala u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić, u srijedu, 25. augusta, zakazano je izjašnjenje o krivici.

Naredne sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Palama, Ugljeviku, Brčkom, Kalinoviku i Kotor-Varoši.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija