Suđenje

Odbrana Bore Milojice traži smanjenje jedinstvene kazne za zločine u Prijedoru

18. Augusta 2021.16:55
Odbrana Bore Milojice, osuđenog po presudama Suda Bosne i Hercegovine i Okružnog suda u Banjoj Luci zbog zločina počinjenih 1992. na području Prijedora, zatražila je od Apelacionog vijeća smanjenje jedinstvene kazne zatvora od 20 godina.

Boro Milojica i Želislav Rivić. Foto: Sud BiH

Odbrana osuđenog Milojice je uložila žalbu na odluku o ujedinjenju zatvorskih kazni, s prijedlogom da se kazna preinači i izrekne u kraćem vremenskom trajanju.

Branilac Ranko Dakić je kazao da prvostepeni sud nije ocijenio niti jednu olakšavajuću okolnost prilikom objedinjenja kazne, te dodao da je Milojici izrečena najstrožija i najduža moguća jedinstvena kazna, te da je u zadnjih 16-17 godina njegov branjenik ili u postupku suđenja ili u zatvoru.

“U obrazloženju odluke se navodi da su cijenjene sve otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Međutim, da su cijenjene olakšavajuće okolnosti, ne bi bila izrečena jedinstvena kazna od 20 godina”, rekao je Dakić te naveo da je Milojica i lošeg zdravstvenog stanja.

Milojica je u svom obraćanju Sudu kazao da mu je “sve namješteno” i da se “svjedoci kriju kao lopovi”.

“Nemam se za šta kajati kad nisam ništa napravio”, rekao je Milojica.

Tužilac Ahmed Mešić je zatražio od Suda da se ovaj zahtjev Odbrane odbije kao neosnovan i da tokom postupka, a niti danas, kod njega nema izraženog kajanja za počinjena djela.

“Dvije presude izrečene zbog ratnih zločina govore o krajnjoj upornosti Bore Milojice”, kazao je tužilac.

Milojicu je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru prošle godine osudilo na 16 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Prijedora, odnosno što je tokom jula 1992., u svojstvu pripadnika 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u napadu na civile i ubistvima u mjestu Hambarine, u sklopu širokog i sistematičnog napada.

Skupa s Milojicom, u ovom predmetu se sudilo Želislavu Riviću, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Prijedoru.

Ranijom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci iz decembra 2006., Milojica je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva civila ispred kuće u Ljubiji koje je sredinom augusta 1992. počinio u svojstvu pripadnika interventnog voda 6. ljubijskog bataljona 43. prijedorske motorizovane brigade VRS-a.

Boro Milojica je ranije, zajedno sa svojim braniocem, uputio zahtjev da mu se ujedine ove dvije zatvorske kazne, što je Sud BiH odlukom u junu 2021. i učinio, te mu izrekao jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, a na tu odluku je Odbrana izjavila žalbu sa zahtjevom za nižom kaznom.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku po zahtjevu Odbrane Milojice donijeti u zakonom predviđenom roku.

 

 

Aida Trepanić