Suđenje

Rizvanović i ostali: Dolazak jedinica u ispomoć nakon pada linija u Boderištu

17. Augusta 2021.16:54
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u selu Boderište (opština Brčko) vidio mrtva tijela pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) nakon akcije u kojoj su vraćene linije na tom području.


Admir Rizvanović i ostali. Foto: Sud BiH

Jusuf Smajlović kazao je da je ujutro 8. marta 1993. bilo formiranje 108. pješadijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Naveo je da je komandant Brigade bio Martin Frančešević, načelnik Štaba Farid Mujkanović, a on načelnik obavještajne službe.

Svjedok je kazao da su, dok je trajalo uspostavljanje, dobili informaciju da su probijene linije u zoni odgovornosti te brigade i da je VRS ušla u selo Boderište. On je rekao da je sa Mujkanovićem otišao na lice mjesta, gdje su se sreli sa komandantom bataljona Blaškom Lovrićem.

Prema riječima Smajlovića, Mujkanović je kontaktirao Frančeševića i tražio dodatne ljude radi vraćanja linija. Rekao je da je tražio i da kontaktira Pljakića da i on uputi ljude.

Svjedok je kazao da je pristiglo više jedinica, uključujući interventnu kojom je komandovao Rašid Gušo, kao i jedinicu HVO-a iz Bosanske Bijele. Dodao je da nije siguran da li je Gušina jedinica tada bila u sastavu 215. ili 108. mehanizovane brigade Armije BiH.

Smajlović je naveo da su na početku kontranapada smjernice izdali Mujkanović i Lovrić, koji je ranjen, te da su linije vraćene. Dodao je da je bilo poginulih na obje strane.

On je rekao da je kod zadnjih kuća u Boderištu vidio pet do sedam mrtvih tijela srpskih vojnika, te jedno u jarku.

“Bio je mlad i lijep čovjek, friško obrijan. Iz ranca mu je bila ispala neka igračka koju je pretpostavljam tu bio našao i htio da obraduje neko dijete”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je uzeo dokumenta poginulih vojnika.

Na pitanja tužioca Saše Sarajlića, Smajlović je kazao da na tom području nije vidio Frančeševića, kao ni Hazima Fazlovića.

Za ubistvo i mučenje 11 zarobljenih pripadnika VRS-a 8. marta 1993. u selu Boderište, sudi se Admiru Rizvanoviću, Smajilu Omeroviću, Jasminu Huskanoviću, Ramizu Pljakiću i Hazimu Fazloviću.

Rizvanović, Omerović i Huskanović optuženi su kao pripadnici Interventne jedinice 3. bataljona 108. brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Pljakiću koji je, prema optužnici, bio komandant 108. brigade ABiH, i Fazloviću, komandantu 3. bataljona, na teret je stavljeno da su propustili kazniti podređene za počinjeni zločin.

Navodi se da su trojica pripadnika Interventne jedinice u akciji bili pretpočinjeni 108. brigadi Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da su Pljakić i Fazlović bili na poprištu i da nisu preduzeli mjere.

Na pitanje branioca Tarika Čingića, svjedok Smajlović je rekao da na tijelima vojnika nije vidio povrede neuobičajene za borbena dejstva. Kazao je da je vidio rane od metaka kada je uzimao dokumenta.

On je na dodatna pitanja tužioca potvrdio da je čuo da je jednom vojniku glava bila odsječena prilikom transporta.

Sudiju Darku Samardžića interesovalo je da li je primijetio oružje kod vojnika, na šta je Smajlović odgovorio: “Imali su naoružanje i municiju”.

Svjedok Meriz Ljuca kazao je da je radio u mrtvačnici u Brčkom kada su dovučena tijela vojnika. Rekao je da su neki bili ranjeni u predjelu grudnog koša i glave.

On je precizirao da je prvo dovučeno 11 tijela, a potom još dva bez glave. Kazao je da je samoinicijativno stavio glavu na tijelo čovjeka kojeg je poznavao.

Nastavak suđenja je 7. septembra.

Marija Taušan