Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Vlasenici i nad Srebreničanima

13. Augusta 2021.14:12
U Državnom sudu početkom naredne sedmice planirano je izricanje prvostepene presude Radetu Gariću, optuženom za zločine u Vlasenici 1992. i nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Garića optužnica tereti u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije u Vlasenici za ubistva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice.

Optužen je i da je u julu 1995. godine, kao komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti, te učestvovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.

Na suđenju pripadnicima Ravnogorskog pokreta u ponedjeljak, 16. augusta bit će saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sredinom sedmice, u srijedu 18. augusta, zakazan je početak suđenja Toniju Bašiću, kojeg optužnica tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža podsticao druge na izvršenje terorizma, tako što je upućivao prijetnje antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Bašić se optužnicom tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U petak, 20. augusta u Državnom sudu je zakazano iznošenje završnih riječi u predmetu koji se vodi protiv Edina Mehmedike, Harisa Špage, Rifeta Berkovića i Asmira Mezetovića za neovlašteni promet oružja.

U optužnici se navodi da su optuženi tokom decembra 2020. i januara 2021. po prethodnom dogovoru, djelujući kao grupa s ciljem sticanja koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko-eksplozivnih sredstava i vojne opreme, a radi daljnjeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama Zapadne Evrope.

Naredne sedmice u Sudu Bosne i Hercegovine nastavit će se suđenja i za zločine počinjene u Mostaru i Brčkom.

Aida Trepanić