Vijest

Još se čekaju dokazi iz Švicarske za okončanje istrage za finansiranje terorizma

13. Augusta 2021.11:36
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još 30 dana produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je prijedlog Odbrane da joj se izreknu mjere zabrane.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora naveo da istraga još nije okončana jer još nisu dostavljeni dokazi iz Švicarske koji su zatraženi putem međunarodne pravne pomoći, iako je Tužilaštvo urgiralo u Ambasadi ove zemlje.

“Zatraženi su dokazi koji se odnose na transakcijske račune kako bi se mogla okončati finansijska istraga, dok u narednim danima očekujemo da se završi ekspertna analiza vezana za organizaciju ‘Al-Nusrah Front’”, kazao je tužilac.

U obrazloženju prijedloga tužilac je još naveo da je osumnjičena državljanka Švicarske i da je rijetko dolazila u BiH, kao i da je ranije osuđivana.

Senu Hamzabegović su maju 2021. na Tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužilaštva je tada saopćeno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je osumnjičena sudjelovala, u više navrata, u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema saopćenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Braniteljica Aleksandra Mirić je rekla da je bračna zajednica između osumnjičene i njenog supruga faktički prestala 2011., da ne žive zajedno i da se Muradif Hamzabegović dao u bjekstvo.

“Pokušavala je u više navrata da pokrene razvod, a suprug je više puta pozivao u Tursku i Siriju sa ciljem potpisivanja papira za razvod, što nikad nije učinio. Nije znala za šta je to lice trošilo novac koji mu je slala, odnosno da se mogao koristiti za finansiranje terorističkih aktivnosti”, rekla je braniteljica i navela da je osumnjičena zadnji kontakt sa suprugom imala 2018. godine.

Ime Sene Hamzabegović, prema Odbrani, nije se nalazilo na međunarodnoj potjernici niti potrazi na nivou BiH, oduzet joj je švicarski pasoš, a prekinut joj je radni odnos u toj zemlji, te joj se u pritvoru pogoršalo zdravstveno stanje.

Braniteljica je navela da se prijedlozi Tužilaštva za produženjima pritvora samo ponavljaju i navode iste razloge za ovu mjeru.

Sudsko vijeće će odluku o prijedlozima stranaka donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin