Vijest

Navijači prekinuli meč u Srbiji još jednim u nizu skandiranja o Srebrenici

9. Augusta 2021.14:44
Utakmica u Novom Pazaru privremeno je prekinuta jer su gostujući navijači beogradskog kluba Partizana uzvikivali slogane u slavu genocida u Srebrenici i bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

This post is also available in: English


Arhivska fotografija navijača Partizana u Beogradu. Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC.

Sudija meča odigranog u nedjelju uveče između fudbalskog kluba Novi Pazar i beogradskog kluba Partizan privremeno je zaustavio igru, jer su navijači Partizana skandirali ime Ratka Mladića i slogan koji slavi masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.

Meč je igran u Novom Pazaru na jugu Srbije, čiju populaciju uglavnom čine stanovnici bošnjačkog porijekla. Negdje oko 60. minute meča navijači Partizana počeli su skandirati Mladićevo ime i “Nož, žica, Srebrenica.”

Igrači Novog Pazara nisu htjeli nastaviti meč, ali je utakmica nastavljena nakon prekida od 38 minuta nakon što su navijači Partizana udaljeni sa stadiona. U javnosti nije objavljeno da li je bilo hapšenja u vezi sa ovim incidentom.

Skandiranje o Mladiću i Srebrenici nije nova pojava u srbijanskom fudbalu, gdje već dugo postoje veze između nasilnih navijača i ultranacionalizma.

Tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji u junu 2018. godine, kada je Srbija igrala sa Švicarskom, grupa navijača se pojavila na stadionu u majicama sa likom Mladića, navodno skandirajući “Ubij Albance”.

Bili su bijesni na dva igrača Švicarske kosovsko-albanskog porijekla koji su rukama pokazali albanski simbol dvoglavog orla nakon postignutih golova, a nakon meča su srpski nacionalistički navijači u Beču skandirali “Nož, žica, Srebrenica”.

U martu 2017. navijači Crvene zvezde Beograd i Partizana javno su čestitali rođendan Mladiću. Navijači Crvene zvezde Beograd pjevali su Mladićevo ime i istakli transparent sa čestitkom: “Srećan rođendan”, dok je na transparentu navijača Partizana pisalo: “Tvoje godine sve su Srbiji dale, srećan rođendan generale.”

Izvještaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije iz 2017. navodi da, kada su stotine navijača Crvene zvezde krenule ka Novom Pazaru na utakmice u martu i avgustu 2016., skandirali su da žele “novu Srebrenicu” i izvikivali slogane poput “Ubij! Zakolji! Da Pazarac ne postoji!”

Partizanovi navijači su takođe skandirali “Nož, žica, Srebrenica” tokom meča njihovog kluba u Novom Pazaru 2012.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Haagu u junu je potvrdio doživotnu presudu Ratku Mladiću za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, kao i druge ratne zločine u BiH.

Milica Stojanović


This post is also available in: English