Vijest

Hrvatska slavi 26. godišnjicu pobjede u operaciji „Oluja“, Srbija oplakuje žrtve

5. Augusta 2021.17:26
Dok su najviši zvaničnici Hrvatske proslavljali 26. godišnjicu vojne pobjede nad pobunjenim Srbima u operaciji „Oluja“, zvaničnici Srbije su održale komemoraciju za žrtve „politike istrebljenja“.

This post is also available in: English


Andrej Plenković na proslavi godišnjice „Oluje“. Foto: Vlada Republike Hrvatske/ Twitter

Hrvatsko političko rukvodstvo, ratni generali i branitelji okupili su se danas u Kninu kako bi obilježili godišnjicu pobjedonosne vojne ofanzive, operacije „Oluja“, kojom je praktično okončan rat u Hrvatskoj 1995. godine.

Dio svečanosti održan je na Kninskoj tvrđavi, dok je drugi dio održan na gradskom fudbalskom stadionu.

U svom govoru premijer Andrej Plenković pohvalio je „pobjedničku“ hrvatsku vojsku i policiju zbog „okončanja rata i uspostavljanja trajnog mira“. Predsjednik Zoran Milanović prisjetio se Oluje kao „jednog od najhrabrijih poduhvata u hrvatskoj povijesti“.

Tokom operacije hrvatske su snage povratile gotovo svu teritoriju koju su 1991. godine zauzeli pobunjeni hrvatski Srbi, uz pomoć Jugoslovenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija.

Međutim, oko 200.000 Srba pobjeglo je iz Hrvatske u dugom konvoju traktora, autobusa i automobila, a 677 civila je ubijeno tokom i nakon operacije, kažu podaci Hrvatskog helsinškog odbora.

Iako je potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke prošle godine prisustvovao državnoj proslavi operacije „Oluja“, on je ove godine najavio da neće biti prisutan na proslavi.

On je naglasio da neće svi zvaničnici Vlade prisustvovati proslavi te da to što on neće doći ne znači odustajanje od pomirenja između Hrvata i Srba.

Prošle godine su se najviši državni zvaničnici pridružili predstavnicima srpske manjine u obilježavanju godišnjice masakra u zaseoku Grubori i selu Varivode – dva od nekoliko nasilnih incidenata nakon operacije „Oluja“.

Plenković je naglasio da simbolični gest iskazan na prošlogodišnjem obeležavanju godišnjice „Oluje“ „nastavljamo provoditi u djelo, vodeći se politikom pomirbe, suživoa i razumijevanja uz poštovanje povijesne istine i izražavanje pijeteta svim nedužnim žrtvama“.

On je uputio poruku Srbiji da treba „napustiti jalovu retoriku prošlosti, suočiti se sa svojom odgovornošću i okrenuti se politici pomirenja“.

Srbija je organizovala komemoraciju u izbjegličkom naselju

Aleksandar Vučić drži govor na komemoraciji povodom godišnjice operacije „Oluja“ u naselju Busije, u Beogradu, 4. avgusta 2021. godine. Foto: Kabinet presednika Srbije

Srbija je u drugačijem duhu u srijedu uveče obilježila 26. godišnjicu operacije „Oluja“ – komemoracijom za srpske žrtve.

Događaj je održan u zemunskom naselju Busije u Beogradu, najvećem naselju srpskih izbjeglica koje su tokom operacije „Oluja“ pobjegle iz Hrvatske.

Vjersku službu održao je poglavar Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, a govor su održali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik.

Tokom komemoracije prikazani su videosnimci, a događaj je bio nadopunjen i dramskim djelom, koji su se uglavnom odnosili na zločine koje su pripadnici ustaškog pokreta počinili nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Govori Dodika i Vučića, osim što su dotakli nedavne političke događaje, poput pregovora Srbije s Kosovom ili novonametnutu zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, takođe su se odnosili na zločine nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je rekao da se „danas pamti stradanje biblijskih razmjera koje se još jednom dogodilo Srbima sa tog prostora (1995.)“.

„Danas, podsjećamo sebe na ono što se dogodilo u avgustu 1995. godine.“ a istovremeno „podsjećamo sebe i na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo“, rekao je Vučić.

„Govorimo o našem identitetu u koji su ugrađene kolone na traktorima, zbjegovima, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namjera da Srba u Hrvatskoj više nema”, rekao je Vučić.

„Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, vječno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posljedice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije”, dodao je on.

Od 2015. godine srpske vlasti organizuju velike komemoracije povodom godišnjice operacije „Oluja“, sa velikim događajima i govornicima u različitim gradovima ili opštinama, uglavnom tamo gdje su se hrvatski Srbi naselili kada su došli u Srbiju.

    Milica Stojanović


    This post is also available in: English