Vijest

U Hrvatskoj preminuo optuženi za ratne zločine u Orašju

3. Augusta 2021.17:22
Pero Vincetić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), preminuo je u Hrvatskoj nedugo nakon što je hrvatska policija protiv njega podnijela krivičnu prijavu za ratne zločine.

This post is also available in: English


Orašje. Foto: zupanijaposavska.ba

Crkva u Tovarniku, selu u istočnoj Hrvatskoj u kojoj je Vincetić živio, objavila je na društvenim mrežama da je Vincetić, poznat pod nadimkom Konj, “iznenada preminuo” u nedjelju i da će sahrana biti u srijedu na lokalnom groblju.

Vincetić, koji je imao državljanstvo i Hrvatske i BiH, uhapšen je 20. jula u istočnoj Hrvatskoj, kada je hrvatska policija saopćila da je osumnjičen za zlostavljanje dva civila u Orašju početkom rata u BiH 1992–1995. godine.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da je obaviješteno o hapšenju osumnjičenog Vincetića. On se, prema saopćenju Tužilaštva, u BiH tereti za “ratne zločine silovanja i seksualno zlostavljanje na području općine Orašje, kao i druge ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine”.

“Radi se o predmetu realiziranom u okviru regionalne suradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Hrvatska policija je u ranijem saopćenju navela samo da je uhapšeni osumnjičen za ozbiljno zlostavljanje dva civila.

“Osnovano se sumnja da je osumnjičeni u svibnju 1992. u Orašju, tada kao 24-godišnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, grubo fizički i psihički zlostavljao dvoje civila izlažući ih intenzivnoj boli, patnji i poniženjima, a protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava”, saopćila je hrvatska policija.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English