Vijest

Hrvatska: Potvrđena osuđujuća presuda za ubistvo srpske porodice 1995. godine

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je presudu kojom je bivši hrvatski vojnik osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva tri srpska civila, svi članovi iste porodice, nakon operacije Hrvatske vojske (HV) „Oluja“ 1995. godine.

This post is also available in: English


Vrhovni sud Hrvatske. Foto: BIRN.

Vrhovni sud Hrvatske saopštio je da je potvrdio presudu kojom je bivši pripadnik HV, Rajko Kričković, osuđen na deset godina zatvora zbog počinjenja ratnih zločina nad srpskim civilima u augustu 1995. godine, nakon što je operacijom „Oluja“ HV vratila teritoriju koju su držali pobunjeni Srbi.

Kričkoviću se na teret stavljalo ubistvo tri člana porodice Sovilj-43-godišnjeg Radomira, njegove 45-godišnje sestre Mire i njihove 73-godišnje majke Mare u selu Kijani kod Gračaca u ličkom regionu, nakon operacije „Oluja“.

„Muškarcu (Radomiru Sovilju) je pucao u leđa i glavu dok je ovaj bježao prema obližnjoj šumi. Ženu (Miru Sovilj) je usmrtio na terasi ispred kuće”, ističe se u saopštenju suda.

Majka ubijenih, koja se, kako se kaže, „nalazila unutar kuće“, zapalio je zajedno s kućom i stokom koja se nalazila zaključana u prizemnom dijelu kuće.

Sud navodi da je Kričković ranije boravio u selu i da je lično poznavao žrtve.

U saopštenju u kojem se obrazlaže odluka, koja je izrečena u martu, sud naglašava da „smatra da će kazna zatvora 10 godina ispuniti svrhu kažnjavanja“.

Takođe se navodi da je niži sud pravilno ocjenio kao otežavajuću okolnost činjenicu da je vojnik ubio tri osobe koje je poznavao.

„Te osobe nikako nisu ugrožavale vojne akcije odnosno sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao optuženik“, saopštava sud, potencirajući još jednu otežavajuću okolnost-to što je treća žrtva živa zapaljena u kući.

Kao olakšavajuće okolnosti sud je uzeo u obzir to što Kričković nije ranije osuđivan, kao i njegovo pogoršano zdravstveno stanje, no ne i njegovo učešće u ratu „jer je optuženik počinio ratni zločin kao sudionik Domovinskog rata“.

Tokom operacije „Oluja“, hrvatske snage su vratile veliki dio teritorije Hrvatske koja je bila pod kontrolom pobunjenih Srba od 1991. godine.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, operacija je rezultirala ubistvom preko 600 uglavnom starijih srpskih civila i protjerivanjem više od 200.000 Srba.

Anja Vladisavljević


This post is also available in: English