Suđenje

Optuženi Ljuban Babić u teškom zdravstvenom stanju, tvrdi vještakinja

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bosanskom Novom, vještakinja neurologije je navela da prvooptuženi Ljuban Babić boluje od četiri oboljenja i da bi dolazak na suđenje i učešće u sudskom postupku pogoršali njegovo stanje i eventualno prouzrokovali smrtni ishod.

Babić Ljuban i ostali. Foto: Sud BiH

Vještakinja neurologije Davorka Katana, iznoseći nalaz i mišljenje koje je sačinila po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i po prijedlogu Odbrane prvooptuženog Ljubana Babića, kazala je da on boluje od četiri oboljenja, među kojima su visok krvni pritisak, nepravilan rad srca i slabost mišićnih aktivnosti.

“Imajući u vidu da boluje od četiri oboljenja, smatram da bi odlazak na suđenje i učešće u sudskom postupku pogoršalo njegovo stanje i eventualno prouzrokovalo letalni ishod”, zaključila je Katana u svom nalazu i mišljenju.

Kako je navela, Babić je težak bolesnik i vitalno ugrožen, te se njegovo zdravstveno stanje s vremenom neće promijeniti nabolje.

Babićev branilac Rade Ćulibrk je, nakon iznošenja nalaza i mišljenja, predložio da se u odnosu na njegovog branjenika razdvoji postupak i da njegov predmet bude u stanju mirovanja.

Tužiteljica Tužilaštva BiH Eldina Biuk je prigovorila na nalaz i mišljenje ove vještakinje, smatrajući da se nije mogla referisati na oboljenja srca, te je predložila novo vještačenje koje bi uradio vještak kardiolog.

“Ja se slažem da se postupak razdvoji zbog faze u kojoj se nalazi, jer su u odnosu na prvooptuženog ostale završne riječi i to je samo jedan dolazak”, dodala je Biuk.

Za zločine u Bosanskom Novom, pored Bbaića, optuženi su Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljen progon nesrpskog stanovništva ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima. Oni su, prema optužnici, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. godine, ubili 24 osobe u Alićima i Ekićima.

Odluku o razdvajanju predmeta Sudsko vijeće se donijeti naknadno, a suđenje se nastavlja 8. septembra.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija