Članak

Babić Ljuban i ostali: Optuženi Balaban trajno nesposoban

4. Oktobra 2017.16:04
Nakon medicinskog vještačenja, Sud BiH je donio odluku o razdvajanju postupka u odnosu na Ostoju Balabana, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Bosanskog Novog.

Vještakinja sudske medicine Davorka Katana je utvrdila da optuženi Balaban ne može da učestvuje u sudskom postupku, niti da shvati značaj i težinu djela, kao ni zaprijećenu sankciju. Dodala je također da optuženi ne može putovati iz Bosanskog Novog u Sarajevo na suđenja.

“Analizom dosadašnjeg liječenja, njegova oštećenja mozga su višestruka. Njegova nesposobnost je trajna i definitivna. Mogućnost da se njegovo stanje promijeni nabolje, ne postoji. Preživio je težak moždani udar, nepokretan je i ne može da govori. Ne vidi, ne može da raspoznaje osobe”, pojasnila je Katana.

Tužilaštvo BiH i većina Odbrana su predložili da se postupak razdvoji, dok je advokat Svetozar Davidović rekao da nema uslova za razdvajanje predmeta i predložio da se obustavi postupak jer se radi o osobi koja je trajno nesposobna.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da se postupak u odnosu na Ostoju Balabana razdvoji.

Za progon, ubistva i druge zločine počinjene u Bosanskom Novom, s Ostojom Balabanom su optuženi Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Na teret im je stavljeno i da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, u junu 1992. ubili 24 osobe u zaseocima Alići i Ekići. Prema Tužilaštvu BiH, optuženi su zakopali tijela, da bi ih nakon rata iskopali i dio posmrtnih ostataka bacili u rijeku.

Na današnjem ročištu saslušan je svjedok čiji je iskaz, zbog zaštite njegove porodice, zabranjeno objavljivati.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, naredno suđenje bi se trebalo održati 11. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija