Suđenje

Vikić i ostali: Ministar policije izdavao naredbe Specijalnoj policiji

Svjedok Odbrane drugooptuženog Jusufa Pušine je izjavio da je pomoćnik ministra za uniformisanu policiju imao operativnu nadležnost i da je Odredom Specijalne policije komandovao i izdavao naredbe ministar unutrašnjih poslova.

Avdo Hebib (lijevo) prije svjedočenja na Sudu BiH. Foto: BIRN BiH

Svjedok Avdo Hebib je ispričao da je u aprilu 1992. godine imao funkciju pomoćnika ministra za uniformisanu policiju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), a kada je smijenjen, na njegovo mjesto je postavljen, kako je rekao, Jusuf Pušina.

Hebib se nije mogao sjetiti datuma kada se desila smjena pozicija.

“Mi smo uglavnom imali operativnu nadležnost. Specijalnom policijom je uglavnom komandovao i izdavao naredbe ministar policije”, naveo je svjedok, dodavši da je u to vrijeme ministar policije bio Alija Delimustafić.

Svjedok se prisjetio da je bio i angažovan kao stručno lice za izbor osoba u četi za specijalne namjene policije Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP). Kazao je da poznaje Dragana Vikića, kojeg je primio u Specijalnu policiju na poslove za “vježbanje fizičke spremnosti”.

On je naveo da mu nisu poznate okolnosti pod kojima je Specijalna policija preseljena u Dom policije, kao ni da ne zna ko je dao naredbu za preseljenje.

Govoreći o strukturi Uprave policije u aprilu 1992. godine, Hebib je rekao da su bila dva sektora – za državnu i javnu bezbjednost, kojoj je on pripadao. Nadležnost javne bezbjednosti, prema njegovim riječima, bila je zaštita javnog reda i mira, te da s državnom bezbjednosti nisu imali dodira.

Upitan o 22. aprilu 1992. godine, svjedok Hebib je kazao da je kasnije upoznat sa slučajem u Velikom parku.

“Uopšte nisam znao da se to desilo”, dodao je.

Vikić je optužen, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Njima se sudi sa Nerminom Uzunovićem i Mladenom Čovčićem, koji su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Optuženi su za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen u sarajevskom Velikom parku, a optužnica ih tereti da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Vikića, svjedok je rekao da on njemu nije izdao naređenje za odlazak u Bileću i da je tada bio na službenom putu u Banjoj Luci. Kasnije je, kako je dodao, čuo da je jedinica u Bileći.

Optuženog Pušinu, kazao je svjedok, poznaje kao saradnika.

Suđenje se nastavlja 3. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija