Suđenje

Novović i Pjano: S optuženim u jedinici

14. Jula 2021.13:34
Na suđenju Spomenku Novoviću i Borislavu Pjani, optuženim za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je čuo “mahalske priče” kako su osobe iz Kazneno-popravnog (KP) doma, koje je vidio jedne prilike na brdu Stolac, ubijene kod nekog potoka.


Foča. Foto: BIRN BiH

Vasilije Mitrović je rekao da je sredinom septembra 1992. godine došao u jedinicu Miodraga Nikačevića, koji je bio komandir specijalne milicije. Pojasnio je da ova jedinica nije išla u “čišćenja”, nego je korištena za “zauzimanje ciljeva”.

U ovoj jedinici, kako je kazao, upoznao je optuženog Borislava Pjanu i njegovog brata Miroslava, a pripadnik je bio i optuženi Spomenko Novović. Za njega je svjedok naveo da nije bio u Nikačevićevoj jedinici u trenutku kada je u nju došao svjedok.

Mitrović je, odgovarajući na pitanje Tužilaštva, potvrdio da su osobe koje nisu pripadale jedinici vođene na zadatke.

“Bilo je tu – kao iz KP doma da se uzme čovjek koji poznaje selo i kotu – i on bi išao s nama”, rekao je Mitrović, dodavši da je poznavao neke ljude iz KP doma koji su išli s jedinicom.

Upitan za Atifa Jašarevića, svjedok je naveo da ih je on vodio na Cerovu ravan i da je odnos jedinice prema njemu bio dobar. Na pitanje da li je on zaštitio Jašarevića, svjedok je odgovorio: “Niko ga nije ni dirao.”

Tužilaštvo je Mitroviću predočilo njegov zapisnik o saslušanju iz 2019. godine u kojem je naveo da su jedna žena i braća Miroslav i Borislav Pjano “cirkuzali” s Jašarevićem, koji je plakao, i strašili ga da će ga ubiti, nakon čega je on lično stao u njegovu zaštitu i repetirao oružje.

Svjedok je pojasnio da se radilo o “zezanciji”, te da ne vjeruje, odnosno ne sjeća se da je repetirao pušku. Naglasio je da nije bilo uobičajeno za braću Pjano da se tako šale. Sudskom vijeću je potvrdio da je Jašarević plakao.

U unakrsnom ispitivanju Mitrović je istakao i da su naredbe za izvođenje ljudi iz KP doma dolazile iz komande i da pripadnici njegove jednice nisu imali ovlasti da izvode te ljude.

Svjedok se prisjetio i prvi put kada je otišao na brdo Stolac, da je vidio osobe bošnjačke nacionalnosti iz KP doma.

“Mislim da im je naredba bila da kopaju rovove. (…) Ne znam šta je bilo s njima, nisam ih više vidio žive”, rekao je svjedok, dodavši da je čuo mahalske priče da su “pobijeni dolje u nekom potoku”.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske (RS), počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Novović i Pjano su optuženi po tri tačke optužnice za odvojene događaje. Novoviću su na teret stavljena ubistva i nečovječno postupanje, paljenje imovine, a Pjani učešće u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju te pljačkanje.

Boro Ivanović je ispričao kako je odmah po početku rata na područje Foče došla “beogradska garda”, koja je, prema njegovom mišljenju, “imala za zadatak pljačku skupih stvari”.

Za optuženog Pjanu je kazao da ga poznaje i da je “morao biti učenik” u školi u kojoj je svjedok radio.

Upitan za bošnjačko stanovništvo iz sela Potpeće, svjedok je rekao da su se na početku skupili u Dulovićima i da ih niko nije dirao, a da je onda “beogradska garda” napala taj dio, te da je “bio čelebićki odred”.

Suđenje će se nastaviti 1. septembra.

Lamija Grebo