Suđenje

Ujić: Zatraženo izuzeće tužioca Dževada Muratbegovića

7. Jula 2021.15:34
Suđenje za zločine počinjene na području Rogatice odgođeno je nakon što je Odbrana optuženog Mileta Ujića zatražila izuzeće postupajućeg tužioca Dževada Muratbegovića.


Rogatica. Foto: N1

Na današnjem ročištu je bilo planirano saslušanje dva svjedoka Optužbe, ali je na samom početku branilac Dejan Bogdanović kazao da je protiv obojice vođena istraga i da su u ovom predmetu saslušani kao svjedoci u vremenu kada su imali status osumnjičenih.

“U naredbi o nesprovođenju istrage iz januara 2020. se ne nalaze njihova imena”, rekao je branilac te dodao da je i tužilac na jednom od ranijih ročišta kazao da je protiv predloženih svjedoka vođena istraga.

Tužilac Muratbegović je netačnim ocijenio tvrdnju Odbrane da je rekao da se protiv svjedoka vodi istraga, kazavši da protiv njih istraga nije niti vođena.

“U ovom predmetu je vođena istraga protiv drugih lica, ali ovi nemaju status osumnjičenih”, naveo je tužilac.

Branilac Bogdanović je zatim zatražio izuzeće tužioca iz ovog predmeta, navodeći da se protiv svjedoka vodi istraga za ubistva u Kozadrama i da se njihova imena ne nalaze u naredbi o nesprovođenju istrage.

Ujića optužnica tereti da je 2. augusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika Gučevske čete u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Nastavak suđenja će biti zakazan naknadno.

Aida Trepanić