Suđenje

Alešević: Optuženi procesno sposoban

7. Jula 2021.17:02
Na suđenju Mehmedu Aleševiću za zločine počinjene u Bužimu, vještakinje Amra Memić-Serdarević i Elvedina Dervović kazale su da zdravstveno stanje optuženog ne može uticati na trajnu procesnu sposobnost, nakon čega je Vijeće konstatovalo da će se nastaviti postupak.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Vještakinje Memić-Serdarević i Dervović su rekle da je vještačenje optuženog Aleševića izvršeno u februaru 2020. godine, ali on tada nije uspostavljao kontakt s njima, te je bio šutljiv i odsutan.

Dodale su da je želio da izađe iz prostorije, te da je na momente pokazivao nerazumijevanje. Istakle su da je u jednom trenutku izašao iz prostorije i da ga je supruga morala vratiti nazad.

“U tom trenutku je dao utisak osobe koja se svjesno, namjerno, želi pokazati bolesnom”, kazale su vještakinje, dodavši da je to “izbjegavanje sa neminovnim” i, između ostalog, simulacija simptoma.

Na osnovu uvida u raniju medicinsku dokumentaciju i informacije da je Alešević tri puta hospitaliziran na psihijatrijskom odjelu, primijećeno je da pacijent ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) ili trajnu promjenu ličnosti, rekle su vještakinje.

Objašnjeno je da ovo ne može uticati na procesnu sposobnost optuženog.

Advokat Sulejman Kadić kazao je da nalaz ima jako puno kontradiktornosti.

Prema njemu, optuženi ne pokazuje volju “ni za čim”, te da je susret vještakinja i njega trajao deset ili petnaest minuta, što su vještakinje negirale.

Odbrana je rekla da je optuženi penzionisan zbog svog psihičkog zdravstvenog stanja, te tražila dopunu vještačenja.

“Po vama, on je zdrav”, kazao je Kadić.

Na današnjem ročištu Sud je donio odluku da nastavi s dokaznim postupkom.

Tužilaštvo BiH optužilo je Mehmeda Aleševića da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”. Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Alešević je bio optužen u predmetu sa Zijadom Nanićem i još sedam osoba, ali je postupak protiv njega razdvojen nakon sedam mjeseci suđenja zbog njegovog zdravstvenog stanja. Suđenje u razdvojenom predmetu mu je počelo u novembru 2016. godine.

Nastavak suđenja bit će zakazan naknadno.