Suđenje

Koroman: Najviše radio na zaštiti civilnog bošnjačkog stanovništva

5. Jula 2021.13:55
Svjedoci Odbrane na suđenju Malku Koromanu, kojem se sudi za zločine počinjene na Palama, ispričali su kako je optuženi najviše radio na zaštiti civilnog bošnjačkog stanovništva, kao i da je njegova naredba bila da se prema stanovnicima Hrenovice ne upotrebljava sila.


Malko Koroman. Foto: BIRN BiH

Ljubomir Kovač, nekadašnji inspektor u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Pale, ispričao je kako su policajci po dogovoru s načelnikom stanice Koromanom stalno obilazili naselja s većinskim muslimanskim stanovništvom, poput Čaršije.

“Koroman je vodio računa da ne bi došlo do neželjenih posljedica po muslimansko stanovništvo, da se zaštite na Palama. Najviše je radio na tome”, kazao je svjedok te naveo da je u tom periodu dosta Srba na Pale izbjeglo iz Sarajeva, kao i da su se pojavili nepoznati ljudi.

U jednom momentu je Mićo Stanišić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), prema Kovaču, napisao rješenje o Koromanovoj smjeni, ali se stanovništvo pobunilo, pa je Stanišić tu svoju odluku stavio van snage.

Stanišića je Haški tribunal osudio na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina u BiH.

Kovač je ispričao da je učestvovao u akciji u Hrenovici, nakon dogovora s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA) za predaju oružja, da je, osim policije, učestvovala i neka vojna jedinica da zaštiti kasarnu, ali su tokom akcije ubijena dva policajca, a nekoliko ih je ranjeno.

“Malko je naredio da se ni prema kome ne upotrebljava sila”, rekao je svjedok objašnjavajući da je vojska dovela 15-20 ljudi iz Hrenovice u kinosalu na Palama, objekat koji je obezbjeđivala vojska.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva, svjedok je ispričao da su privedene ljude iz Hrenovice na Palama dočekali izrevoltirani građani, ali da ih je Koroman zaštitio svojim autoritetom, nakon čega ih je vojska odvela u kinosalu, ali te ljude iz policije niko nije saslušavao.

Bivši zamjenik komandira Policijske stanice (PS) na Palama Milomir Furtula je kazao kako je bošnjačko stanovništvo na Palama bilo pod pritiskom da se iseli, zbog čega je policija preduzimala mjere na njihovoj zaštiti, ali i zbog povećanog broja izbjeglica.

Furtula je rekao da je bio u Hrenovici i da je po dolasku u ovo mjesto na vozilo u kojem se nalazio otvorena paljba, da je poginuo rezervni policajac i da je dio ekipe koji je bio s njim priveo dvojicu naoružanih mušaraca, ali da ih nisu tukli.

I ovom svjedoku je poznato da su zarobljeni iz Hrenovice bili smješteni u kinosali, ali da policija nije imala ingerenciju nad tim objektom.

“Nismo imali nalog svog načelnika da vršimo pretrese kuća. Radiovezom sam čuo Koromana kako govori: ‘Nemojte da otvarate vatru.’ I ovu dvojicu smo priveli zato što su imali oružje”, naveo je svjedok u odgovoru na pitanja tužioca.

Petko Pekić, još jedan bivši policajac, posvjedočio je kako je Koroman lokalne policajce s Pala najčešće upućivao u mjesta gdje je bilo većinsko muslimansko stanovništvo, kako se ne bi izazivao strah među njima, kao i da je načelnik policije više vremena provodio s njima nego s policajcima, dok su službenici sa strane bili na punktovima.

Optužnica tereti Koromana da je, kao načelnik SJB-a Pale, od kraja marta do decembra 1992. organizovao i omogućio nezakonita hapšenja u zgradi SJB-a i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini zgrade policije, te da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile bošnjačke nacionalnosti, kao i da je, zajedno s pripadnicima vojske, organizirao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Svjedok Faruk Jašarević je kazao da su mještani Pala najviše nada u zaštitu polagali u Koromana, koji je Bošnjacima govorio da “ne prave neke gluposti kako ne bi isprovocirali ekstreme i dali im povoda da djeluju”.

Prema svjedoku, jednom prilikom je pucano na njegovu kuću te je otišao i prijavio događaj u policiji, gdje su mu Koroman i Jovan Škobo govorili da se ne boji, da će ga zaštititi, samo da ne daje povoda za djelovanje ekstremima.

Svjedok Galib Karić je rekao kako, zahvaljujući Koromanu, u mjestu Podgrab “nikome dlaka s glave nije falila” i da niko od bošnjačkog stanovništva nije maltretiran.

Nastavak suđenja je 16. augusta.

Haris Rovčanin