Vijest

Fotopriča: Otvaranje izložbe fotografija ‘Duša Srebrenice’ u Beogradu

Slika sa izložbe u Beogradu. Foto: BIRN.

Fotopriča: Otvaranje izložbe fotografija ‘Duša Srebrenice’ u Beogradu

Izložba Midhata Poturovića ‘Duša Srebrenice’ otvorena je u subotu u galeriji Endžio hab u centru Beograda uprkos protestima ispred galerije gdje su se okupili malobrojni simpatizeri osuđenog Ratka Mladića.

This post is also available in: English

Poturović je snimio fotografije tokom nekoliko godina, a prikazuju proces identifikacije i ukopa žrtava genocida u Memorijalnom centru Srebrenica, kao i sam grad u postratnim godinama.

Prije otvaranja Poturović je izjavio da mu je neizmjerno drago što su njegovi radovi na temu Srebrenice izloženi u Beogradu.

“Nekad nisam mogao ni zamisliti da kao neko ko je proveo djetinjstvo pod vatrom u opkoljenom Sarajevu, nakon toliko godina da ću napraviti izložbu o Srebrenici u glavnom gradu Srbije, u Beogradu,” kazao je Poturović za BIRN.

“Zahvalan sam svim ljudima koji naporno rade na izgradnji divne zemlje, Srbije pune empatije, različite od one iz 90-ih godina prošlog vijeka. Zato ova izložba ima poseban značaj,” dodao je on.

Srpske snage zauzele su zaštićenu enklavu Ujedinjenih nacija Srebrenicu u julu 1995. godine, te su tokom nekoliko narednih dana ubile više od 7.000 muškaraca i dječaka. Prošlog je mjeseca Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, postao najnoviji osuđenik za srebrenički genocid.

Izložba je otvorena u subotu uz policijsku zaštitu kako bi se spriječilo ometanje, a ulica gdje se galerija nalazi bila je zatvorena za saobraćaj.

Grupa od oko 20 demonstranata okupila se ispred policijskog kordona, pjevajući o Mladiću, izvikujući da “Srebrenica nije genocid” i držeći sliku tog ratnog zločinca, ali nisu spriječili održavanje samog otvorenja.

Izložba će biti otvorena do 13. jula.

Žena gleda ime na lijesu u kojem se nalazila jedna od žrtava genocida u Srebrenici u Potočarima, jul 2012. Foto: BIRN.

Slika sa izložbe u Beogradu.

Foto: BIRN.

Hajra Ćatić drži dokumente svog supruga i sina, svoje jedine uspomene na njih nakon što su oboje ubijeni u genocidu u Srebrenici. Foto: BIRN.

Foto: BIRN.

Fotograf Midhat Poturović na otvaranju izložbe u Beogradu. Foto: BIRN.

Foto: BIRN.

Foto: BIRN.

Policija drži pristalice Ratka Mladića dalje od galerije u kojoj je izložena izložba. Foto: BIRN.

Milica Stojanović


This post is also available in: English