Vijest

Vučić potvrdio da su u Kiževku pronađeni posmrtni ostaci 11 osoba

Aleksandar Vučić je izjavio da su posmrtni ostaci 11 kosovskih Albanaca, za koje se pretpostavlja da su žrtve rata, ekshumirani iz masovne grobnice u Kiževku kod Raške i negirao da je Srbija htela to da sakrije.

This post is also available in: English


Masovna grobnica u rudniku Kiževak, novembar 2020. Foto: Marko Risović

Vučić je jučer na konferenciji za novinare izjavio da je do sada u Srbiji ispitana 21 lokacija navodnih masovnih grobnica i da „na četiri smo našli tela kako se pretpostavlja, ubijenih kosovskih Albanaca. Nismo ništa krili”.

„Na lokaciji Kiževak su pronađeni ostaci 11 tela, za dva tela je DNK analizom ustanovljeno da su Albanci, a mi smo obavestili i [kosovske] Albance i međunarodnu zajednicu kako bi njihove porodice mogle biti obaveštene”, rekao je Vučić.

On je naveo devet lokacija za koje je Beograd zatražio od prištinskih vlasti da se pretraže zbog sumnje da se tu nalaze posmrtni ostaci ubijenih kosovskih Srba, ali do sada, prema njegovim rečima, nikakva aktivnost u vezi toga nije poduzeta.

Srbijanski presednik je konferenciju za novinare održao dan nakon njegovog susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem na početku nove runde dijaloga između Kosova i Srbije. Nestale osobe bile su jedna od tema sastanka koji je završen bez ikakvog dogovora.

Masovna grobnica Kiževak otkrivena je u novembru prošle godine nakon što su avio snimci pokazali gde je moguće da su tela zakopana. Nalazi se nedaleko od kamenoloma Rudnica, gde je 2013. godine pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima 52 kosovska Albanca ubijenih u ratu 1998-1999.

Masovna grobnica pronađena u Kiževku peta je takva pronađena u Srbiji od završetka rata na Kosovu pre 22 godine.

Haški tribunal je 2014. godine osudio bivšeg visokog zvaničnika srpske policije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora, između ostalog i zbog uloge u prikrivanju tela Albanaca ubijenih na Kosovu.

U masovnim grobnicama u Srbiji pronađeno je preko 900 tela, ali nijedan srpski sud do sada nikoga nije osudio zbog učestvovanja u zataškavanju zločina.

Milica Stojanović


This post is also available in: English