Suđenje

Srbija: Dvojica bivših pripadnika VRS-a osuđeni za ubistvo 11 zatvorenika u Bosanskoj Krupi

14. Juna 2021.17:06
U ponovljenom sudskom postupku pred Višim sudom u Beogradu, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Joja Plavanjac osuđen je za ubistvo 11 ljudi u zatvoru u Bosanskoj Krupi počinjeno u avgustu 1992. godine, dok je njegov saborac Zdravko Narančić proglašen krivim za pomaganje u ovom zločinu.

This post is also available in: English


Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Viši sud u Beogradu osudio je danas Joju Plavanjca na 15 godina zatvora a Zdravka Narančića na sedam za učešće u ubistvima 11 civilnih zatočenika u zatvoru u Bosanskoj Krupi 3. avgusta 1992. godine.

Plavanjac je osuđen za ubistvo zarobljenika, a Narančić jer mu je u tome pomagao.

Plavanjac i Narančić su prvo za ovaj zločin osuđeni u novembru 2019. godine, ali je u septembru 2020. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu i naložio ponovno suđenje.

Tokom ponovljenog suđenja pred sudom se pojavilo sedam svjedoka Odbrane, od kojih su neki u rodbinskoj vezi sa Plavanjcem, koji su kazali da je ubistva počinio Jojin otac Lazo i da im je on to sam rekao.

Ali sudija Mirjana Ilić istakla je da njihova svjedočenja nisu promijenila mišljenje Suda.

“Sud nije prihvatio iskaze [ovih] svedoka, smatrajući ih nelogičnim, neuverljivim i kontradiktornim i usmerenim ka tome da Joji Plavanjcu pomognu da izbegne krivicu za ovaj zločin”, naglasila je Ilić.

Prema optužnici, civili su bili držani u vojnom zatvoru formiranom u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Bosanskoj Krupi.

Narančić je optužen da je, kao pripadnik 11. krupske lake pješadijske brigade, bio stražar u zatvoru i pustio Joju Plavanjca da uđe u zatvor sa mitraljezom.

Plavanjac je prema optužnici prvo tražio Predraga Praštala, koji je navodno ubio njegovu majku, ali pošto je Praštalo već bio odveden u pritvor u Banju Luku, Plavanjac je ubio 11 civila bošnjačke nacionalnosti.

Te večeri Narančić je, prema optužnici, pomogao da se tijela uklone iz škole. Ona su ekshumirana 2006. godine iz masovne grobnice u Zvečki u opštini Sanski Most.

I Plavanjac i Narančić su izjavili da je zarobljenike ubio Jojin otac Lazo. Oni su tvrdili da su na dan ubistava Plavanjac i njegov otac Lazo došli u školu i da je Lazo insistirao da vidi čovjeka koji je ubio njegovu ženu. Narančić ih je pustio unutra, ali im je rekao da je Predrag Praštalo već prebačen u Banju Luku.

Joja i Narančić su, kako su naveli, otišli da ovo potvrde, ali su zatim čuli pucnjavu, istrčali i vidjeli da je Lazo pucao na zarobljenike.

Lazo Plavanjac je preminuo 1999. godine.

Predmet protiv Plavanjca i Narančića prebačen je Srbiji iz Bosne i Hercegovine, a optužnica je podignuta u decembru 2017. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Milica Stojanović


This post is also available in: English