Suđenje

Paprica i Ognjenović: Tužilaštvo traži veće kazne za silovanje kod Foče, Odbrane oslobađanje

9. Juna 2021.12:34
Iznoseći žalbe pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožije kazne za optužene Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića, dok su njihove Odbrane zatražile da oni budu oslobođeni optužbi za silovanje počinjeno 1992. u Miljevini kod Foče ili da se prvostepena presuda ukine i ponovi postupak.
Radovan Paprica i Slavko Ognjenović. Foto: BIRN BiH

Prvostepenom presudom iz decembra 2020. oni su osuđeni na po osam godina zatvora za silovanje počinjeno 1992. u Miljevini kod Foče.

Tužilac Behaija Krnjić je kazao da je saglasan sa odlukom Prvostepenog vijeća, ali da, imajući u vidu motiv, kao i veoma teške posljedice koje je pretrpjela svjedokinja A-1, Tužilaštvo traži veće kazne za Papricu i Ognjenovića.

Odbrane osuđenih Radovana Paprice i Slavka Ognjenovića su izjavile nezadovoljstvo tokom i transparentnošću suđenja, smatrajući da njihovi branjenici trebaju biti oslobođeni optužbi.

Anja Loga, braniteljica optuženog Paprice, navela je kako Tužilaštvo i Odbrana nisu imali jednak pristup dokazima. Rekla je da je u toku suđenja tražila saslušanje zaštićene svjedokinje Haškog tribunala i da je Prvostepeno vijeće odbilo zahtjev.

U oktobru 2020., Vijeće je odbilo raniji prijedlog Odbrane optuženog Paprice za saslušanje jedne svjedokinje. Braniteljica Anja Loga je tada kazala da još čeka konačni odgovor od Haškog tribunala kako bi mogla pozvati ovu svjedokinju, iako je procedura pokrenuta još u junu 2020. godine.

Riječ je o svjedokinji bošnjačke nacionalnosti koja je trebala dati iskaz o tome kako ju je Paprica jedne prilike u ratu spasio, te kako joj je donosio hranu i mlijeko.

Iznoseći žalbu, Loga je dodala da Paprica tokom rata nije bio naoružan, da je imao jedno oko te je zbog toga bio u radnoj obavezi.

Na kraju iznošenja žalbi, braniteljica je rekla da se vjera poklonila izjavama zaštićene svjedokinje A-1 koje sadrže dosta kontradiktornosti.

“Apelaciono vijeće može da vidi da se ovom svjedoku ne može pokloniti vjera, jer njene izjave su konstantno kontradiktorne”, kazala je Loga, dodavši da Prvostepeno vijeće nije cijenilo sve olakšavajuće okolnosti.

Na današnjem ročištu optuženi Paprica je rekao da nije kriv.

Branilac drugooptuženog Ognjenovića, Dejan Bogdanović, kazao je da se ključni dio žalbe ove odbrane odnosi na četiri iskaza zaštićene svjedokinje A-1 “koja su kontradiktorna”. Naveo je da je u jednoj izjavi rekla kako je bila u lijevoj sobi na podu, a u drugoj da je silovana u desnoj sobi na kauču.

Osvrćući se na optužbe za krivično djelo “zločin protiv čovječnosti”, Bogdanović je kazao da Ognjenović jeste pripadao Vojsci Republike Srpske (VRS), ali da je on bio obični vojnik koji se morao odazvati vojnoj obavezi.

On je predložio da se ukine prvostepena presuda, “da se utvrdi pravo činjenično stanje i tek onda donese pravična presuda”.

Apelaciono vijeće odluku o žalbama donijet će naknadno.

Prema prvostepenoj presudi, optuženi su proglašeni krivim za zločin protiv čovječnosti počinjen u okviru širokog i sistematskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske (RS).

Prvostepeno sudsko vijeće je utvrdilo da su Paprica i Ognjenović, kao pripadnici vojnih jedinica Republike Srpske, 9. juna 1992. godine silovali žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u naselju Stara Kolonija u Miljevini.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, Ognjenović je, sa osobom po imenu Neđo, iz jedne od baraka u Staroj Koloniji izveo oštećenu, svjedokinju A-1, i uveo je u jedan prazan stan. Prema presudi, Ognjenović je izašao iz stana, a Neđo je silovao A-1, nakon čega se udaljio, a u stan je ušao Ognjenović.

On je, kako je zaključilo Vijeće ranije, oštećenoj potrgao veš i gurnuo je na kauč te počinio silovanje, ošamarivši je nekoliko puta. Također se dodaje da je Ognjenović oštećenoj zaprijetio da će ubiti nju i njenu djecu ako ikome kaže šta se dogodilo.

U prvostepenoj presudi stoji da je oštećena izašla u hodnik, gdje je srela Papricu, koji joj je naredio da se vrati u stan i silovao je. On joj je, kako se navodi, rekao da nigdje ne ide jer će opet doći, ali je oštećena iskočila kroz prozor.

Tom presudom je naloženo da optuženi oštećenoj isplate iznos od 37.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime duševne boli i umanjene životne sposobnosti.

 

Elma Selimović