Suđenje

Suvara: Svjedokinja suosjećala sa oštećenom koja je rekla da je silovana

28. Maja 2021.11:50
Na suđenju Dušku Suvari, koji je optužen da je tokom 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području općine Glamoč počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je da joj je oštećena rekla da je silovana i da je bila uplašena.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Dušanka Grahovac je izjavila da je tokom rata radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja u Glamoču, te je kazala da se sjeća da je S-2 dovedena u pratnji, ali da se ne sjeća ko ju je doveo.

Na upit tužitelja BiH Senada Osmića da li se svjedokinja sjeća da li je to bilo u junu 1992., ona je odgovorila da se ne sjeća kada se to desilo i da je prošlo mnogo godina od tog događaja.

Grahovac je objasnila da je inače radila na Pedijatriji, te da se ne sjeća otkud ona tada na Ginekologiji. Rekla je da je S-2 poznavala odranije.

Pri dolasku u Dom zdravlja, kako je kazala, S-2 je rekla da je silovana i otišla je na pregled kod ginekologa.

“Znam da je ona bila jako uplašena, da je plakala i da sam se na neki način suosjećala s njom”, kazala je Grahovac.

Na upit Osmića da li je pregled S-2 upisan u protokol, Grahovac je rekla da se ne sjeća.

Odbrana je upitala svjedokinju da li se sjeća u kojem periodu dana je oštećena došla, da li je bio dan ili noć, a Grahovac je kazala da se ni toga ne sjeća.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992., kao pripadnik VRS-a, dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, i uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, prisilno odvodio ženske osobe iz njihovih kuća, te ih silovao i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede.

Optužen je za silovanje svjedokinja S-1 i S-2. Prema optužnici, on je svjedokinju S-2 zatekao u kući sa suprugom, gdje ih je zlostavljao, a potom je nju odveo na livadu, gdje ju je udarao, porezao nožem i silovao.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. juni.