Vijest

U masovnoj grobnici Kiževak u Srbiji ekshumirani posmrtni ostaci „najmanje devet“ osoba

Posmrtni ostaci najmanje devet osoba, za koje se pretpostavlja da su žrtve rata na Kosovu, pronađeni su u masovnoj grobnici u starom rudniku Kiževak na jugozapadu Srbije, saopštili su zvaničnici nakon ekshumacije sprovedene na terenu.

This post is also available in: English

Masovna grobnica u rudniku Kiževak. Foto: Marko Risović.

Zvaničnici komisija za nestala lica iz Srbije i Kosova najavili su danas okončanje radova na ekshumaciji koja se sprovodila u nekadašnjem rudniku Kiževak, u blizini Raške, gde su pronađeni posmrtni ostaci za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama rata na Kosovu.

„Ono što je sigurno na osnovu forenzike, na osnovu onoga što su antropolozi i arheolozi uradili, jeste da se očekuje da ćemo ovde imati najmanje devet identifikacija, ali konačan broj ćemo imati kada budemo dobili definitvne izveštaje”, izjavio je medijima u Kiževaku predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović, javlja N1 televizija.

Kosovska vlada je danas saopštila da su DNK analizom dve žrtve već identifikovane.

One su, prema rečima predsednika Vladine komisije za nestala lica Kosova Ibrahim Makolija, ubijene u masakru u kosovskom selu Rezala 1999. godine.

Makoli je izrazio nadu da će biti pronađeno još posmrtnih ostataka žrtava rata.

„Postoje brojne sumnjive lokacije u Srbiji koje će se verujemo rešiti u narednih meseci i nedelja. Prema srpskim zvaničnicima, postoji sumnja da postoji 16 masovnih grobnica”, rekao je Makoli.

Odalović je potvrdio da će biti provereno još lokacija u Srbiji.

Masovna grobnica Kiževak otkrivena je u novembru prošle godine nakon što su avio snimci pokazali gde je moguće da su tela zakopana.

Ubrzo nakon toga pokrenuta je ekshumacija, koja je početkom decembra zbog loših vremenskih uslova privremeno zaustavljena. Nastavljena je u maju.

Masovna grobnica pronađena u Kiževaku peta je takva pronađena u Srbiji od završetka rata na Kosovu pre 22 godine. Nalazi se nedaleko od Rudnice, gde je 2013. godine pronađena masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 52 osobe. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti.

Haški tribunal je 2014. godine osudio bivšeg visokog zvaničnika srpske policije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora, između ostalog i zbog uloge u prikrivanju tela Albanaca ubijenih na Kosovu.

U masovnim grobnicama u Srbiji pronađeno je preko 900 tela, ali nijedan srpski sud do sada nikoga nije osudio zbog učestvovanja u zataškavanju zločina.

Milica Stojanović


This post is also available in: English