Vijest

I optužnica za zločine u Ključu protiv nedostupnih osoba

Četiri osobe protiv kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za strijeljanje 78 osoba na području Ključa tokom 1992. godine, imaju srbijansko državljanstvo i nalaze se na području ove zemlje, potvrđeno je iz Državnog suda.

sudnica
Sudnica. Foto: Sud BiH 

Sredinom novembra 2020. godine Tužilaštvo BiH je optužilo Iliju Krčmara, Boška Unčanina, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikolu Ćuka (rođenog 1967.) i Nikolu Ćuka (rođenog 1966.), te Marinka Miljevića i Dragana Despota za zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo ih je optužilo da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim osobama učestvovali u strijeljanju najmanje 78 žrtava u mjestu Velagići kod Ključa početkom juna 1992. godine.

Optužnica je potvrđena 2. decembra, a ranije su iz Tužilaštva BiH naveli da Despot ima dvojno državljanstvo – BiH i Srbije, Unčanin i Miljević bosanskohercegovačko, dok su ostala petorica državljani Srbije.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iz Državnog suda potvrđeno da se optuženi Krčmar, Račić, Nikola Ćuk (1967.) i Nikola Ćuk (1966.) trenutno nalaze u Republici Srbiji, a optuženi Dragan Despot u BiH.

BIRN BiH je ranije pisao o praksi optuživanja osoba koje su nedostupne bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Sutkinja Joanna Korner je u svom posljednjem izvještaju u septembru 2020. godine ukazala da Tužilaštvo BiH podiže optužnice protiv lica za koje se zna da nisu dostupna pravosudnim organima u državi, odnosno protiv osoba koje se već nalaze na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora za ratni zločin.

“Zbog niza prepreka uspješnom krivičnom gonjenju navodnog počinitelja koji nije dostupan organima krivičnog gonjenja BiH – a posebno oni koji se nalaze u državi s kojom ne postoji sporazum o izručenju – moguća korist od podizanja optužnice protiv takvog počinitelja u principu ne opravdava ni utrošak vremena ni utrošak resursa”, navodi se u Izvještaju sutkinje Korner pod nazivom “Unapređenje procesuiranja predmeta ratnih zločina na državnom nivou u BiH”.

BIRN BiH je u julu prošle godine pisao da se u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine vodi 17 predmeta sa ukupno 67 osoba osumnjičenih za genocid i ratne zločine počinjene na području Srebrenice tokom i nakon jula 1995. godine, od kojih se devet nalazi u Srbiji.

Regionalna saradnja između tužilaštava u predmetima ratnih zločina je problem koji traje više od dvije decenije i predstavlja veliku prepreku za procesuiranje ratnih zločina. Saradnja postoji formalno i teorijski, ali u praksi tužioci vrlo malo sarađuju, o čemu je BIRN BiH ranije izvještavao.

Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina je uvedena nova mjera podnošenja izvještaja Nadzornom tijelu u vezi sa stanjem u oblasti regionalne saradnje od strane svih institucija nadležnih za ovu oblast, te održavanje sastanaka između tužilaštava u BiH kako bi se sagledalo stanje u oblasti saradnje i koordinisale aktivnosti.

Emina Dizdarević Tahmiščija